sreda, 27. avgust 2014

O čudežu »tehnične napake«?

Verjetno ste mnogi tudi spremljali zadnje dogajanje, ko je prišlo do tehnične napake in je izginil pomemben del teksta  iz koalicijske pogodbe. Kako ljubko je bio sprenevedanje na ta račun. Sicer pa to ni prvi in ne zadnji primer. Naj navedem le primer Strategijo razvoja Slovenije 2005-2012, ko so vojščaki SD prav tako "poskrbeli", da se je tehnična napaka dogajala v tekstu. Tako se je zgolj v dveh tednih devetkrat zgodila tehnična napaka, da je ta, rdeče obarvan, tekst izginil iz Resolucije:

”Hitrejša gospodarska rast je največji spodbujevalec zaposlenosti in najboljše sredstvo socialne varnosti ter družbene vključenosti prebivalstva. Slovenija je na področju človeškega kapitala, zaposlovanja in trga dela na ravni povprečja EU, z relativno visoko stopnjo socialne varnosti pa jo pogosto celo presega. Toda na preveč togem trgu dela so še vedno prevelika strukturna neskladja, izobrazbena raven je prenizka, delež nezahtevnih delovnih mest pa previsok. V naslednjih desetih letih Slovenija potrebuje tudi pozitivni neto migracijski tok, ki bo dopolnjeval strukturne primankljaje na trgu dela.

Slovenija mora povečati stopnjo zaposlenosti in razširiti delež zaposlenosti mlajših in starejših. V ta namen moramo razviti obsežen sistem iskanja in zagotavljanja zaposlitev v netržnih zaposlitvenih priložnosti z možnostjo fleksibilnega začasnega ali trajnega prehajanja oz. vračanja na realni ekonomski trg, v katerega bodo poleg obstoječih institucij vključeni tudi novi partnerji, predvsem agencije za zaposlovanje in posredovanje dela.

Konkurenčnost  slovenskega gospodarstva je odvisna od kakovosti delovne sile. Zato potrebujemo reformo izobraževalnih programov in povečanje učinkovitosti študija ter stalno dousposabljanje zaposlenih. Država bo spodbujala podjetja, da bodo izboljšala izobrazbeno strukturo zaposlenih, povečala uporabo inovativnega znanja ter zaposlovala tudi težje zaposljive.

Spremembe na trgu dela z gibkimi oblikami zaposlovanja (delo na domu in na daljavo, samozaposlovanje, krajši delovni čas itd.), ki jih spremljajo ustrezne oblike socialne varnosti, so način nižanja brezposelnosti, omogočajo pa tudi večjo prilagojenost zaposlenosti posameznikovim potrebam in željam. Posebna pozornost je namenjena zmanjšanju regionalnih neskladij pri zaposlovanju in omejevanju neenakosti na trgu dela. Zato prožnost trga dela zahteva visoko stopnjo socialnega soglasja in zaupanja.”

Čeprav je bila na koncu ”tehnična napaka” odpravljena, se vseeno človek lahko vpraša? Kaj smo dosegli od vsega tistega na koncu le uspešno zapisanega v dokument? NIČ! In zakaj? Zato, ker kljub dobri ideji, na ministrstvu ni bilo po več kadrov, ki bi zadevo realizirali. Torej blokade so se lotili to pot drugače. Namesto s ”tehnično napako”, raje z diskvalifikacijami in to jim je seveda uspelo.

Za konec te zgodbe o Slovenski ladji norcev, pa sedaj prihaja vest, da je izjavila SD in njen šef Židan: Pristanemo na vse, le Kopač Mrakovi dajte Ministrstvo za delo, družino... (kajti okostnjaki morajo biti na varnem)! Bravo Cerar, ki si ta krik kupil! Si na poti, ki se imenuje Virantova ave-nija. In nikar ne misli, da imaš kakršne koli možnosti, če boš tako nadaljeval!



1 komentar:

  1. Cerbi - upam, da ste danes poslušali Jemanovo oddajo "Kje pa vas čevelj žuli"! Kako znana zgodba o javno zasebnem partnerstvu, o socislni dejavnosti, o občinskih svetnikih, ministrstvu za delo, o direktorjih javnih zavodov...

    Z enim samim skupnim imenovalcem, kot rdečo nitjo - vse pod okriljem omrežja SD. Kopačevi bi se moral že zdavnaj Mrak spustiti na oči!

    OdgovoriIzbriši