nedelja, 17. avgust 2014

Naša pjesa in kriza...!

Ali ni krasotica?




Nekako se je spregledalo opozorilo Hegla v Filozofiji prava, ko je razpravljal, kaj je smiselno, ali lastnina ali imetje. Pri tem je opozoril, da je lastnina brezoseben odnos, ki zadovoljuje predvsem egoistični princip v posamezniku in pri katerem je pravo zgolj instrumentalizacija neenakosti. Imovina (imetje) pa izhaja iz tega, da se sebičnost preobrazi v prispevek (poslanstvo), da se dosega odgovornost za zadovoljitev potreb vseh, ne samo "lastnikov".

Zato je naša odločitev za lastniško preobrazbo pozabila na to, da bi morali iskati lastnike, kot imetnike in ne lastnike kot pravno definirane privilegirance prisvajanja dobrin.

Če bi se takrat kdor koli spomnil Hegla, bi verjetno najmanj za 10 let prepovedali prodajo lastniških certifikatov in danes ne bi imeli težav, niti s tajkuni niti z nesrečnimi politiki, katerim se niti ne sanja, kako zaustaviti ta voz nesreče.

Hegel je prav tako utemeljil, da so trije osnovni stebri skupnosti in sicer družina, civilna družba in politična država. No če bi živel danes, bi verjetno dodal še vsaj dva stebra in sicer lokalno skupnost in narod.

Ni komentarjev:

Objavite komentar