nedelja, 5. oktober 2014

Rajske zgodbe

Antična zgodba:
Pride Hermes na Olimp in vstopi v jedilnico bogov. Utrujen, lačen in preznojen.
»Kaj je danes dobrega za obed?
»Saj veš naša specialna ponudba, le za bogove, ambrozija in nektar.«
»Že zopet!« In se zlovoljno obrne ter odide.

Vatikanska zgodba:
Pride k papežu Ratzingerju mlad, sedemleten fantič in ga vpraša:
»Rad bi izvedel nekaj o vaši družini in o tem, kako je bilo, ko ste bili tako majhni kot jaz.«
In petinosemdesetletni papež mu je odgovoril:
»Če povem po pravici, si predstavljam, da je v raju tako, kot je bilo v moji mladosti. V tistem vzdušju zaupanja, veselja in ljubezni smo bili srečni in mislim, da mora biti v raju podobno kot v mojem otroštvu.« Ratzinger je odraščal v času nacionalsocializma!

Slovenska zgodba:
Živeli smo v socializmu, tudi pomanjkanje je bilo, vendar smo poznali občutek socialne varnosti, Vedeli smo, da nas čaka zaposlitev, da je šola le čakalnica za pravo življenje, da imamo perspektivo za stanovanja, hiše, družine, otroke.
Danes nam dopovedujejo naj se tega sramujemo, naj pozabimo in naj se spomnimo »komunističnega terorja« nenehnega streljanja po ulicah in vaseh, na nočne vožnje tovornjakov, v katerih se je končala usoda ljudi. Naj se spomnimo zloglasne UDBE za katero je vohunilo na tisoče anonimnih ljudi, ki jih naenkrat nikjer več ni. Kot da so izpuhteli v zrak, kot da smo ovajali sami sebe.

Skupni nauk zgodb:

Vsega se človek prenaje. Hermes se je prenajedel ambrozije in nektarja, Ratzinger nam zatrjuje, da je bilo obdobje v katerem se je razrastel nacizem, čas veselja in ljubezni. Zase pa lahko le rečem, da sem se po dvajsetih letih prenajedel kapitalizma in demokracije in nenehne prisile, da moram reševati finančne polomije drugih. Dajte mi nazaj bograč ali vsaj bujto repo!

3 komentarji:

  1. Prenažrtost je velik problem in lakota najboljša začimba. To ti bo povedal vsak, ki jo je okusil. Vem iz lastne izkušnje.

    Jaz recimo sem se prenažrl teh Janševih sranj ime me le redko zanimajo.

    In danes je Mladina objavila odličen uvodnik Repovža

    Janša

    zadnji vodja stranke, ki še sedi v parlamentu in je dejansko bil član KPJ.

    :o)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jurij - saj človek ne ve ali je to bedno ali zgolj žalostno dejstvo!

      Poleg Mladine moram reči da je zelo dobra tudi Sobotna priloga Dela - izjemoma praktično vsa!

      Izbriši
  2. Škof Štrumf bi rad govoril o etiki in o tem ali so bili narodni izdajalci tudi ljudje? Naj gospod Štrumf raje razmisli o tem, da je organizacija podobnih hujskaških prireditev v bistvu oblika najhujše kršitve volilnega molka ni zloraba volilne nedelje. In tisti, ki te moje trditve ne razume je tudi sam pretendent da se bo ob prvi dilemi, ki bo zopet razdelila slovenski narod, postavil na napačno stran. Sram naj jih bo RKC za takšno prikrito podlost!

    Zato danes sprenevedavo govoriti,da so oni (pobiti) ljudje, kje cinizem brez primere. Nihče jim namreč tega ne odreka ali zanika, da so ljudje. Gre le za to, da je to manipulativno in spretno podtaknjena teza nekega škofa, ki se v to polje diskusije sploh ne bi smel spuščati. Dejstvo je le eno. Nesporno je, da so bili ljudje, bili pa so predvsem narodni izdajalci, aktivni zločinci zoper sonarodnjake ali pa so podpirali to zločinskost.

    Ampak škof seveda podtakne problem o njihovi "človeškosti", potem pa o tem silovito polemizira. vendar problem je ravno v tem. Ni g etičnega opravičila za njihovo ravnanje in njihov izgovor, da so bili ljudje zato v še hujši in odgovornejši luči predstavlja njihov zločin proti lastnemu narodu. Bilo bi bolje, da bi se izgovarjali, da so bili živali in ne ljudje!

    V vsej zgodbi pa je najbolj žalostno to, da si drzne izvesti to manipulacijo dan po tem, ko je bil imenovan zaenkrat edini slovenski nadškof! Sam osebno vidim, to kot provokacijo na odločitev Vatikana glede imenovanja nadškofa.

    OdgovoriIzbriši