sreda, 17. september 2014

Je Slovenija v »rikvercu«?

Si predstavljate, da se ponoči vozite z vlakom in naenkrat zaradi teme izgubite občutek v katero smer se peljete. Ni za videti nobene luči, nobenega signala ali točke na katero bi se lahko oprli. Ali pa recimo še bolj nazorno. Ste v vlaku, na postaji in vidite, kako se vaš vlak prične počasi premikati in si rečete, »no krenili smo!« Okna sosednjega vlaka drsijo vedno hitreje mimo vas in vlak izgine, vi pa zgroženi spoznate ob pogledu na nepremično pokrajino, da ste še vedno na postaji, le sosednji vlak je odpeljal.

Tako se mi vse bolj dozdeva, da se tudi naši državi na nek način dogaja podoben efekt. Dobili smo »novega strojevodjo«, zdi se nam, da je nekje v lokomotivi, toda kaj počne tam in kaj se dogaja, tega živ bog ne ve. Tudi ne vemo v bistvu kje se lokomotiva nahaja. Ali v smeri vožnje, ki jo predpostavljamo ali je tam na kompoziciji, za katero mi menimo in predpostavljamo, da je rep našega »državnega« vlaka!

Skratka, po volitvah so se sprostila velika upanja. Samo kaj, ko pa smo po naši stari navadi zamenjali naše želje in naše možnosti. V principu se je na nek način »poslovila« generacija, kot se je pred 10 leti tista rojena med 1945 in 1944, sedaj tudi ta rojena 1955 – 1965. Sedaj v večini prevzema oblast generacija 1965-1975. Tudi to ni slabo. Ko je med aktualno generacijo, ki prevzema oblast in tisto, ki je odpisana, še ena generacija odpisanih, je človeku malo lažje. Malodušje postane naenkrat znosnejše.

Ni pa nič lažje zaradi tega, ko se že s prostim očesom vidi, da se pri nas nič ne spreminja in da grški filozofski izrek, da človek nikoli dvakrat ne stopi v isto reko, pač ne velja. Preprosto zato, ker mi ne vstopamo v isto reko temveč v isto mlako!

Torej, kaj hočem povedati? Predvsem to, da se generacije zamenjujejo, slabosti pa ostajajo in vsa tista slaba razmerja, ki smo jih »uspešno vzpostavljali zadnji dve desetletji. Pa si osvežimo naš pogled le z nekaj dejstvi. Vsaka družba ima v svojih vrstah altruiste in psihopate. Tako enih kot drugih je skupaj manj kot 10 %. Med njimi pa je razmerje približno takšno, da na enega altruista prideta dva psihopata. Kdo in kaj so psihopati v politiki je dovolj dobro pisal prof. Nolimal. Prav tako nam njihovo ravnanje uspešno vsak dan demonstrira Tretji kanal RTV. Zato o tem ne bom pisal, rad pa bi povedal le eno. Sleherna zdrava in normalna družba se teh dejstev zaveda, kot tudi hendikepa, da obstajajo poleg altruistov še psihopati. Vendar nobena zdrava in normalna družba ne dovoli, da se povzpnejo psihopati na najvišje politične položaje v državi temveč skozi mehanizme politične demokracije, predvsem volitve, skrbno pazi, da je vloga psihopatov na nek način utilitaristično kontrolirana, ter da so najvišja mesta namenjena predvsem visoko etičnim ljudem.

Zato si oglejmo le dva dogodka, ki sta zaznamovala predvsem drugo polovico avgusta in ta mesec. Eno je »lovljenje« slovenskega kandidata za komisarja in drugo so hearingi pred imenovanjem ministrske ekipe.

Najprej o Alenki Bratušek. Etika je vedno priročna stvar, sploh če se krepko manipulira z dejstvi, jih izkrivlja ali celo sprevrača. No mojstri manipulacije, ki so sposobni, in to že večkrat, izpeljati celo nesklepčno sejo neke komisije, to tudi naredijo. Brez sramu in brez zadržkov. In v čem je sedaj največji paradoks? V tem, da oni apelirajo na našo visoko etičnost, mi sami pa naj spregledamo njihovo neetičnost. 

Ne briga jih kaj misli Juncker o sestavi "svoje" komisije. Ponujajo mu celo Zvera, verjetno tudi za ceno spremembe spola in političnega prepričanja. No je pa res vprašanje ali bi sam imel s tem kakršne koli težave. Vestno zamenjujejo pojme kot so "kandidiranje" in izvolitev", hkrati pa ob vsaki in to res vedno, ponavadi že v drugem ali tretjem stavku, omenjajo svojega slavnega zapornika. Če smo dosledni, iskreni in pošteni, bi jih moral vsaj nekdo vprašati: »Gospodje, zakaj se ne izločite iz vseh tistih razprav, ki se posredno ali neposredno tičejo vašega vodje«! 

Zakaj ne zaupate v sistem, predvsem pravosodni in ne počakate, da se zgodba razplete? Mogoče ste nekaterni prebrali moj blog v dnevniku »Med politično državo in civilno družbo«, kjer sem ocenjeval ministrske kompetence, torej ne strokovnost. In kljub temu, da ga jih le malo poznam in sem upošteval le elemente njihovih uporabljenih ključnih besed na zagovorih, sem v zaključku zapisal, da jih je v oceni njihovih ministrskih kompetenc dve tretjini pod povprečjem. Bom pa presojo za tiste, ki bodo ostali ponovil, vsekakor čez najmanj 6 mesecev.

Sicer pa, sedaj, ko sem prišel skoraj do konca svojega zapisa ugotavljam, da v bistvu nimam kaj za dodati, Le poudarim lahko, da skoraj vsa zastavljena vprašanja na hearingih, slonijo na takšnih dejstvih, ki razkrivajo, da je vse govorjenje in ravnanje seveda pogojeno z zmožnostmi spraševalcev, za katere pa zelo velja to, da je  premalo pogled zgolj iz slovenske mlake. Neko hudo prekletstvo visi nad nami, pa nisem vraževeren. 

Skratka poglejmo samo še konkreten dogodek vezan na zaslišanje kandidata za ministra za infrastrukturo. Ozadje drugega tira in perspektive luke je dejstvo, ki ga je potrebno razumeti v luči borbe med evropskimi transportnimi titani. Mogoče pa tudi še višje. Zato pa sem tem bolj upravičeno v nekem drugem blogu napisal, če bi slovenska SOVA bila strokovno vodena, če bi razumela svojo vlogo in pomen izvajanja najmanj (največ) 20 obveščevalnih projektov, potem bi eden izmed njih bil tudi ta problem, kaj se nam dogaja na področju evropske transportne doktrine!

Še nekaj, hearingi sicer vsi kažejo na visoko strokovnost kandidatov, toda mi iščemo ministre - torej politično imanentnost in ne državnih sekretarjev ali generalnih direktorjev direktoratov.

Zato odgovora na uvodno vprašanje tega bloga sam ne poznam. Upam le da ga mogoče pozna strojevodja, to je vsaj nakazoval danes, ko je na parlamentarnem organu razlagal o pomenu državotvornosti! Bomo videli.


Evropske politične maske so za nas pač neznanka!

11 komentarjev:

  1. Nisem še prišla na tvoje bloge in mi je žal, da tega ne objavljaš več na MMCju. No, vsaj cerbi nas z linkom usmeri nate.
    Blog je odličen, marsikaj pojasni :)

    lp, Z.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lep pozdrav tudi tebi in le pridi, saj vidiš, da je tam nevzdržno! Zato ne vem, kdaj bo tudi cerbi vsega dovolj, mislim z linki in z zmerjanjem CB, ki ga je ob tem deležna.
      Lp A

      Izbriši
  2. Na MMC je dobesedno razsulo, odšli so ali nehali pisati bloge in odtali zgolj pri občasnih komentarjih mnogi. Recimo Emil Milan, Grom-instrela, gromovnik, Amsel ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Izpostavljena sta dva nivoja:
    1. evropski, glede Bratuškove. V EU ni nobene etike ali podobnega, ampak hladna geo- in real-politika, ki se je je potrebno lotiti s premišljeno pragmatiko. Slovenija je morda ravno zaradi ''neetičnosti'' (psevdo-boljševizma?) Bratuškove zasedla zelo odločilno področje podpredsednika komisije za energetiko. Potenciali so tu veliki: Južni tok, npr.. Tu je velik interes Slovenije in morda je ravno prodorna osebnost, kot je Bratuškova primerna, da spravi skozi kakšen slovenski interes - gotovo prej kot kakšen pust tehnokratski kimavec, o katerem ni ne duha ne sluha.
    2. slovenska, glede nove vlade. Ta je že v štartu neprepričljiva, saj vztraja na neoliberalizmu, spravarstvu in neposeganju v verski zakonik. Zdaj, tu pa je vprašanje etike. Če ne bo opozicija ustrezno sanirala zadeve, bo potrebno raztmisliti tudi o vseslovenskih ljudskih vstajah.

    OdgovoriIzbriši
  4. Skratka:

    treba se bo počasi navaditi na to vožnjo v temi in opustiti vsako upanje na luč na koncu tunela .. po moje smo v nekakšnem začaranem krožnem tunelu in pred vsakim ovinkom mislimo: "No .. zdaj pa bo .."

    Pa ni ...

    Moj nasvet:
    kupite si drva (če si jih lahko), da vas pozimi ne bo zeblo.
    :o)))

    OdgovoriIzbriši
  5. zzzz

    za MMC smo moteči faktor, ki je njim pomenil le preveč dela. Dol jim visi za kvaliteto, ki nima NOBENEGA vpliva na njih dohodke.

    In ZAKAJ bi se kdorkoli od nas vrnil?
    Da bi spet mudaraptorji zganjali teror nad nami?
    Brisali, banali .. lej - mi nismo psihopati in vsak pameten ima enkrat dovolj boja z norci, če ne gre slučajno za golo življenje ampak neko brezvezno prisotnot na nekem nepomembnem portalčiću katerega bere vedno manj ljudi.
    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jure, zelo, zelo imaš prav - saj nismo mazohisti!

      Izbriši
  6. VVeligor, se strinjam in ni kaj dodati!

    OdgovoriIzbriši
  7. Povzemam svoje videnje tega bloga, ki sem ga zapisal že nekje drugje:

    - aktivnih altruistov največ 3 % ali okrog 50.000 oseb. V glavnem so v civilno družbenih gibanjih, ker so iz strank izrinjeni. Karakteristika jim je povezovalno delovanje, upoštevanje lokalnih in globalnih pogledov. Svoje osebne interese nesebično podrejajo širšim družbenim interesom,
    - psihopatov in sociopatov je okrog 6 % oz. okrog 100.000 oseb. Morali bi biti predvsem v gospodarstvu, pa so se zalezli predvsem v politične stranke in s njihovo pomočjo prevzeli tako ekonomske kot tudi politične centre moči. Znotraj njih je največ petina ali 20.000 resničnih psihopatov, ostalo so sociopati,
    - pasivnih (politično, tudi imenovani "ovce") je več kot 90 % ali malo več kot 1,5 mio. So izrazito usmerjeni v svoje lastno delo, gospodarsko, kulturno, znanstveno... področje. V glavnem jih politika ne zanima, celo se jim zdi odvratna. So nosilci neudeležbe na volitvah, en del pa jih podlega tudi vplivu sociopatov in iz takšnih ali drugačnih razlogov podpirajo psihopate v strankah.

    Zato je oznaka "bebci" neprimerna, saj ta še najbolj velja za sociopate. Največji problem je seveda njihovo (ne)prehajanje iz ene skupine v drugo. Pri tem je dejstvo to, da si psihopati nikoli ne premislijo in vedno ostanejo to kar so. S sociopati je drugače, obstaja sicer majhna možnost prehoda med pasivne, še bolj pa med psihopate.

    Pasivni so zaželen bazen za snubljenje v skupino "psiho-sociopate", del pa jih je tudi sposoben zaiti med altruiste.

    Skratka, smo veliki ujetniki predvsem dejstva, da ni problem števila "psiho-sociopatov" temveč to, kje se nahajajo. Še dodatek, menim, da je ta zapis zelo študijski in korekten odgovor, tako tistim na MMC, kot tudi piscem na njem.

    Viktor-Z

    OdgovoriIzbriši
  8. Za Bratuškovo kapo dol, če se je uspela skozi to politično džunglo prebit cela bo še kaj koristnega vštimala, zaprmej.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tine, se vseskozi zelo strinjam s tvojim zapisom. Politični pragmatizem je dejstvo in kdor ga ne razume in sprejema je slabši kot cmerav otrok.

      Izbriši