torek, 21. oktober 2014

Sedeži v Bruslju in nacionalni interes!

Najprej pa začnimo z misijo »Iskanje gospodarskega ministra«. Bojim se, da smo še vedno, kljub številnim klofutam, ki smo jih v zadnjem mesecu prejeli – no kar številne smo si tudi sami dali – prav divje usmerjeni v iskanje »strokovnjakov«! Modra manjšina, ki sicer le redko dobi prostor v javnih medijih sicer ni tega mnenja.

Publicist Markež se v SP Dela med drugim ponovno sprašuje, kaj je resnični slovenski nacionalni interes ter navaja misel, da najbrž nihče ne bo nasprotoval trditvi, da so vodni viri v največjem nacionalnem interesu in da bi bilo zelo dobro imeti pravne varovalke pred nenadnim obvestilom EU, da je trgovinski sporazum z ZDA izpogajan, stranska posledica tega izjemno koristnega akta pa je liberalizacija vodnih virov, ki so, so bili in bodo največji interes multinacionalk.

Njegov naslednji premislek velja vprašanju kako odpreti perspektive malemu in srednjemu podjetništvu, ne da bi pri tem morali prodati dušo neoliberalistični ideologiji. Moje mnenje pa vsekakor temelji na tem, da opozarjam na izjemno kratkovidnost našega pristopa k rešitvi večine problemov, od gospodarske rasti, do zaposlovanja in splošne rasti v državi.

Skratka, ne sanjajmo o malih in srednjih podjetjih kot nosilcih gospodarske (ekonomske) suverenosti), ker to so le kolesca vpeta v večje poslovne povezave. V teh zadevah vidijo le naivci priložnost in prednost. Zato odgovor, kje poiskati kandidata za gospodarskega ministra, je nasvet enostaven. Gospod mandatar, le prave svetovalce povabite na pogovor.

Drugo razmišljanje prihaja iz Bruslja izpod peresa Trošta, sicer z zamudo, vendar v celoti pritrjuje redkim komentarjem nas, ki smo že več kot mesec dni razmišljali in pisali povsem drugače od histerije, ki se je v tem času razpasla preko vseh meja. Upam samo, da zaradi svojega korektnega pisanja ne bo dobil kuverto z vozovnico za Ljubljano.

Tako razmišlja: »Zdaj smo tam, kjer smo. Na prometu. Ne razumite me napak. Ta resor ni slab. Še zdaleč ne, če pomislimo, kako infrastrukturno podhranjena je marsikje Slovenija. A ta resor še zdaleč ni tako močan, kot je bil tisti prej. To je tisto, kar je Slovenija izgubila. Možnost vpliva in stik z nekom, ki je bliže Junckerju. Vprašajte Janeza Potočnika, s čim se je ukvarjal v zadnjih letih. Se spomnite posredovanja Ollija Rehna v razpravah med Slovenijo in Hrvaško, plinski terminali … Evropska komisija vsak teden zaseda in sprejema odločitve. Violeta Bulc utegne biti težje uveljaviti interese države, ki jo bo predstavljala v Berlaymontu. Na prvi vtis deluje dobro, energično.

Evropski poslanci so očitno vzeli tisto, kar so hoteli – torej AB. Vzeli so tam, kjer so najlaže vzeli. Majhni državi, ki ni podprla svoje kandidatke. Ta kandidatka je bila za to lahka tarča. Tisti, ki so uživali v odstreljevanju slovenske kandidatke, se bodo morali vprašati, ali se je izplačalo? Politična cena je nedvomno majhna. Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je po potrditvi Violete Bulc za komisarsko kandidatko že sredi preteklega tedna pošiljal zahvalna pisma svojim sodelavcem.«

Neverjetni smo Slovenci, res smo sposobni uprizoriti pravo sago o »Der dumme Hans« pravljici bratov Grim. Izgubili smo podpredsedniško mesto, izgubili smo področje energetike in na koncu še podpodročje vesolja. Vendar pomembno je, da se mi kljub temu počutimo kot »zmagovalci« in kot rešitelji EU pred "slabimi" kadri!

Moje mnenje v tej zadevi je seveda naslednje. Vsi ki govorijo, da je AB »kriva« da je zapravila podpredsedniški položaj, recimo Ljudomila Novak na RTV SLO2, ko prostodušno laže v kamero in pozablja dejstvo, da je Juncker sprejel odločitev, da podeli podpredsedniški položaj, ne državi temveč kandidatki, ki bo izpolnjevala tri pogoje. Naši politiki pa so razmišljali le eno – kako izigrati Junckerja. No poskus je bil res »uspešen«! Sedaj pa bi radi povrh vsega še prikrili sledove te svinjarije, ki vodijo v brloge SDS, SLS in SD!

Meni je popolnoma jasno, poznavajoč to okolje, da v tej zgodbi sploh nista pomembni področji energetike ali transporta (z ali brez vesolja). Pomembno je le eno, kakšen ima kdo vpliv v EU in bo to takoj jasno ko se bo videlo, kje kdo sedi v času kosila. Paradoks je v tem, da se vedno zbere največ 72 ljudi, kar pomeni 9 miz s po 8 mest. Tudi iz tega razloga ima Juncker svojega prvega namestnika in še šest namestnikov, da ustrezno zapolni mizo Ena.

Miza Ena ima najboljši položaj in tisti, ki sedijo za njo so tudi najbolj vplivni. Zato so večurna kasnejša zasedanja teh organov le show za javnost, pravi dogovori in odločitve se sklenejo med temi mizami, predvsem pa za pravo mizo. Zadeva poteka po teh pravilih in tako - pa naj si gre za skupno kosilo komisarjev, ali direktorjev DG, ali funkcionarjev po področjih, recimo DGE.

Železni repertoar vsakokratne mize Ena tvorijo, poleg komisarja (njegovega asistenta – prvega namestnika, ki je zapisnikar) torej še šest namestnikov.

Znanec mi je razlagal primer miz za DG za zaposlovanje, steber so bili poleg DG for employment še vedno predstavniki 4 držav - (po abecedi) GB, Francije, Nemčije in Nizozemske. Na preostali dve mesti je bil vedno vključen nekdo po njihovem izboru in ne za »enkratno uporabo«.

Torej kakšna enakopravnost, kakšna pomembnost recimo Italije, Španije ali Poljske. Da o treh baltskih revčkih raje ne govorimo.

Skratka, vse nam bo jasno, ko bomo videli prve slike skupnih posnetkov kosil, ki se običajno posnamejo pred začetkom teh dogodkov. Vemo pa le dve stvari, AB je imela stol rezerviran pri mizi ena in slovenski ELS poslanci ta pravila dobro poznajo. Kje bo sedela Bulčeva nihče ne ve, Vsekakor pa ne za prvimi tremi mizami po pomembnosti, ki so vedno skupaj.

Lahko samo upamo, da ne bo dobila mesta pri mizi, ki je blizu vrat, ki vodijo v toaletne prostore. Vemo pa tudi to, da na srečo ne bo dobila priklopnega sedeža! Sploh pa se ne bi čudil, da tam nekje sedi naših pet 'zveličavnih' predstavnikov ELS.j

Torej dragi ploskajoči državljani, predvsem pa tisti, ki ste izvolili slovenske predstavnike v ELS – niso pomembna področja – pomembna so omizja in stoli. Sam pravim še enkrat – bodimo zadovoljni, da nismo dobili priklopnega stola!



Še dodatek zgolj za odgovore twiterašem!
Lojze Petrle – blefer in specialist za mednarodno politiko, oče »Sramote v Ogleju«
Romana Jordan – Kaj je to ona, ki je Madžaru masirala mednožje?
Patricija Šulin – Tako mlada in že tako zvito potuhnjena. Jo čaka v SDS še lepa kariera!
Franc Bogovič – Mož kontinuitete. Vedno istih intelektualnih zmožnosti, kot župan, kot poslanec v parlamentu, kot EU poslanec!
Igor Šoltes – mislim da zares verjame v svoje besede!

25 komentarjev:

  1. Pozdravljen Amsel!
    Zopet odličen blog. Navezal se bom na zapis v drugem odstavku - glede nacionalnega interesa in vode.
    Medtem ko pri nas še vedno razpravljamo kaj smo dobili oz izgubili, katera politična opcija je zmagala in zakaj, ko se v ozadju nekateri muzajo o tem kako
    bo vlada Cerarja preveslala ali ne v ustavo zapisano zlato fiskalno pravilo , je
    slovaška reagirala državotvorno. V ustavo so zapisali prepoved izvoza pitne vode.

    lp- Boris

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne vem, zakaj je tako težko biti državotvoren. Tudi mene resno skrbi celota tega dogajanja. Najbolj pa me jezi, da sam vidim korelacijo med probremi z zaščito virov pitne vode in grožnjami s kleščenjem javnega sektorja.

      Amsolutno se dtrinjam, da se JS oklesti, vendar ne na ta način. Nam res manjka držabotvorne pameti, zato bom uporabil parabolo iz romana J. Verna "V 80 dnevih okrog sveta". Ko je končeval že potovanje v zadnji etspi preko Atlantika, jim je zmanjkalo "financ" lesa za kurjavo. Pa so ladjo oskubili do golega in vse kar je gorelo vrgli v peč.

      Niso pa v ničemer zmanjšali plovnih lastnosti ladje. Kaj za nas to pomeni v prenesenem smislu - to, da plovne lastnosti "Slovenske ladje" še najbolj določata šolstvo in zdravstvo, potrošnjo pa upokojenci.

      No mi smo v imenu varčevanja pripravljeni vse tisto, kar nujno rabimo, da država pluje, skuriti. Kaj skuriti, mi smo celo pripravljeni našo državno ladjo potopiti!

      Izbriši
    2. AMSEL !

      Naj te spomnim , da bi se ladja SLOVENIJA brez sedanjih upokojencev ŽE DAVNO potopila !

      Izbriši
    3. Evo linka do tja kjer sem objavil blog. Lahko narediš kar hočeš. LP Erik

      http://www.mojvideo.com/uporabnik/merlo/blog/prolog-o-studentskih-funkcionarjih/15880

      Izbriši
  2. Cerby

    gledam razpravo iz EU parlamenta in moje prvo spoznanje je "bilo kuda logika SDS svuda". Grozljivo! Je pa tudi ščepec zdravega razuma med parlamentarci.

    Dobro je tudi to, da vemo, kaj nam je osrednji evropski povezovallni element v EU - ISIL in Ebola! Kakšna smrtonosna kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  3. Boris

    Malo " reklame". V današnjem Nedeljskem dnevniku je še eden od fenomenalnih člankov Lucuja v katerem razkriva kaj se je zgodilo Bratuškovi.

    Pa še komentar na Cerby in omenjanje ISIL.
    Ena od novic je, da je/bilo v izraelski zdravstveni oskrbi več kot 1.400 ranjenih
    sirskih "upornikov".
    Sapienti sat

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno tako in dobesedno - sapienti sat!

      Me prav zanima, kako psihopati razumejo te izrek - mogoče kot "Koliko je sati"!

      Izbriši
  4. Zakaj pa nisi objavil mojega komentarja?
    LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oprosti, saj niti odgovoriti ne vem. Celo deblokiral sem včeraj potrjevanje. Jure, skratka, nimam pojma, kaj se je zgodilo! Najlepši pozdrav!

      Izbriši
  5. za ponort .. spet sem se potrudil in napisal dolg kom., kliknil na "objavi" - 100%-no in izbral profil .. torej naredil vse kot je treba .. potem se pa niso pojavile tiste kode in kom. je spet izginil.
    Je pa res tečno ... evo zdaj pa je koda in verjetno bo vse ok.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veš sem razmišljal, ka bi lahko bilo narobe. Tudi blogger ve narediti "cenzuro".

      Mimogrede, na MMC sem napisal blog, pravi zanimivi blog. V zahvalo sem prejel skupaj 10 pljuvalnih komentarjev od Kretenoedra in blokado s strani MMC. Tsko da mi ne pišite ZS preko njihove pošte - nimam dostopa!

      Izbriši
    2. evo - spet .. napisal sem pa tole: "Pa saj nisem napisal nič posebnega .." ZAKAJ bi to bilo cenzurirano?

      Lp

      Izbriši
    3. - Boris

      Amsel.. bral sem tvoj blog na MMC, za čuda ga niso brisali. Nisem komentiral, ker ni kaj in ker sem pričakoval izbris.
      Če pa si blokiran sem tvoje obljubljeno nadaljevanje objaviti pod moj
      blog.
      Glavno da se tam piše o pritrkovanju in pa pesmice.

      lp

      Izbriši
    4. Boris, hvala za predlog.


      Ampak, ker so me blokirali, ne morem odobriti komentarjev zadnjega bloga in moderirati predzadnjega.


      Prosim, pošlji jim bprašanje, zakaj 87 še vefmo lahko pljuva svoje ostudnosti, jaz ga pa ne morem pobrisati. Tri ure po objavi bloga so me blokirali, ta psihopat pa je veselo pisal pod blog 7 ur kasneje!


      Lp erik

      Izbriši
  6. - Boris..
    Zaradi rogoviljenja CB sem admin. napisal da jim ne verjamem da ga ne morejo
    ustaviti. Zato mislim da je CB eden od njih ali pa ima med njimi "kolego" , ki mu to
    omogoča.

    lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Menim enako! Naj samo povem le to. Ko sem še lahko pisal sem jim povedal, da ne morem odobravati, niti njihove logike niti sprenevedanja. Napisali so mi namreč, da je 87 "pod nadzorom".

      Le to sem jim napisal "Kaj to pomaga, če pa se bo sedaj prijavil kot 88, 89...?" Točno to se je zgodilo. Potem, ko so mene povsem blokirali se 7 ur kasneje pojami Iko-psiho na predjodnjem mojem blogu iz izbljuva svojo podlo strupejo vsebino. Sam pa ne morem več niti opozoriti admin! Kako podlo od MMC!

      Izbriši
    2. meni je to prihranjeno, vec pa, ko dobim pc iz servisa. O smislu izgube energije za ta jajca.

      Izbriši
    3. Kreten si je upal prikazati tukaj! Človek ne more verjeti da se leta 2014 potikajo na prostosti v Sloveniji takšni idioti. Pa kar koli mu pove, napišeš, rečeš - kot da bi debilu nekaj hotel dopovedati.

      Hkrati pa ta osebek še nikoli ni spravil iz sebe treh resničnih ali pametnih besed. Recimo, napišeš mu vsa dejstva o Equal, napišeš, da so vsi vpleteni obrekovalci dobili po pič**, on pa goni svoje naprej, ker misli da je do večnosti skrit za anonimnostjo.

      Imbecil ne ve niti tega, da je eno, če goniš svoje izmišljene laži, da je pa povsem druga zadeva, ko lažeš o zadevah o katerih je odločalo sodišče!

      Izbriši
  7. ja ... slaba stran interneta je to da imajo dlstop in svobo laganja VSI psihicno zadeti osebki

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jurij - samo poglej na DrugiSvet/Amsel - kjer je predstavljen ta blog. Kot da do si beboedri organizirali simpozij v komentiranju!

      Izbriši
    2. Uuumaričkamoja .. pa to je 100X huje kot na MMC. Zapop*zdit. Pa kaj je to - internetna norišnica ali kaj?

      Oprosti, ampak jaz se tega ne mislim udeležiti. Že tako sem pri sebi sklenil, da internet zreduciram na 2 popoldanski uri saj ne mislim več trošiti teh nekaj let kolikor imam še življenja za razprave z bebci, ki pač tega ne bodo nikoli dojeli. Da so bebci - namreč.

      Ti lepo kopiraj zadeve semle, pa bomo tu rekli kakšno pametno na izbrano temo - brez medsebojnih žalitev.

      Ok?

      Lp

      Izbriši
    3. Vse kaže da je OK .. ker piše: "Vaš komentar bo vide, ko ga potrdite!" (čeprav ga mora potrditi avtor in ne jaz) To običajno piše pri moderiranih komentarjih. Potrditvena koda pa izgleda odpade v tem primeru. Tega ni treba objavljati.

      Izbriši
    4. Jure, glede tvojega predloga (ob 17:19) se z njim strinjam. Nima smisla metati biserov svinjam - dobre misli bedakom.

      Je pa res, da ne bi rad sem zvlekel teme o letu 2005, ki sem jo pričel na MMC in ki jo sedaj nadaljujem na:
      Moj Video (link do bloga: http://www.mojvideo.com/uporabnik/merlo/blog/prolog-o-studentskih-funkcionarjih/15880

      Izbriši
  8. - Boris

    Amsel... sedaj mi je jasno v kako osje gnezdo si dregnil. Glede na to da poznam pokvarjenost tako Kokla in še drugega Sebastjana - Jeretiča, se ne čudim napadom katerih si deležen. Oba Sebastjana sta uspela eliminirati tudi koprsko SD
    tako da ni mogla sodelovati na volitvah. Jeretiču ni uspel enka podvig v Piranu. Njegove umazane predvolilne poteze so pa itak znane..
    Na žalost je v Kopru preveč nerazgledanih ljudi in volijo Popoviča, kateremu svetuje Jeretič. Ne poznajo - ali pa ne mislijo - dejstev o teh kalibrih. Recimo to o
    Jeretiču : http://www.mladina.si/46210/jereticeva-nevroznanost/

    Hvala ker mi pomagaš da lažje razumem svet okoli sebe.
    LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lahko bi tudi kako rekel o vlogi vodilnih "slovenskih kadrologov" Pa ne bom še, ker čas še ni zrel in ker se mogoče, poudarjam mogoče nekateri med njimi spreobrnejo. To so operativni "razporejevalci" kadrov in če ne bo med njimi recimo Kučana, naj ne bo razočaran, ker takšne neposredne vloge ni nikoli imel.

      So pa to vlogo, v glavnem preko svojih zmožnosti imeli (po abecedi):
      Biščak, Butina, Golobič, Janša, Jaušovec, Jeretič, Koprivnikar, Oman, 
      Peterle... Eni večjo, drugi manjšo, vendar vseeno tako vplivno, da so v "svojih" trenutkih povzročali hude kadrovske tektonske premike.

      Izbriši