torek, 24. marec 2015

Sedaj je znano - 'Vebergate' je 'Toningate'!

Potem, ko je obrambi minister umaknil stopnjo zaupnosti iz poročila OVS se je res pokazalo od kod prihajajo ognjeni zublji in kje je dejansko (po)gorišče naše parlamentarne demokracije. Če se je namreč do sedaj videlo le ogromno dima, ki je povzročal le pekoče oči, pogleda pa ni niti malo razbistril, pa se je po seji Odbora za obrambo pokazala vsa perfidnost političnih splet, manipulacij z besedami, podtikanj in tudi laži!

Ponovimo na kratko, kako se je zgodba sploh pričela? Komisija DZ-ja je namreč v nenapovedanem nadzoru »ugotovila« politično zlorabo obveščevalno-varnostne službe Morsa, njen član Tonin pa zato pričakuje Vebrov odstop. Obrambni minister Veber je namreč službi naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar bi naj po Toninovem mnenju, ki je nadzor vodil, preseglo zakonska pooblastila, je pojasnil Tonin.

Danes ne bomo ponovno ugotavljali, kdaj in kako lahko obveščevalno varnostna služba sploh prekorači pooblastila. Le ponovili bomo - vsekakor takrat ko poseže v civilno sfero. In pri tem vedno ostaja odprto vprašanje ali v to sfero posega s prikritimi metodami dela. Če pogledate kateri koli priročnik o delu tajnih obveščevalnih služb, boste videli, da hrbtenico njihovih metod – faz operativnega dela, ki vključujejo tajna sredstva in prikrite metode dela, tvorijo:
-          preventivno operativno delo
-          predhodna operativna obdelava
-          operativna obdelava, in
-          operativna akcija (ki pa je bolj zvrst dela).

V razpravi je bilo jasno ugotovljeno dejstvo, da niti ene od štirih zgoraj naštetih zadev ni nihče zahteval od direktorja OVS – zgolj pripravo analize. Minister ni zahteval niti protiobveščevalne presoje, le analizo! Kaj je torej analiza? To je zgolj strukturirani miselni proces, ki predvsem obdeluje zbrane podatke, ki so pridobljeni na legalen način, brez uporabe tehničnih sredstev ali agenture. Njen cilj je predvidevanje in nič več. Lahko bi na dolgo in široko še pojasnjeval te zadeve, vendar je povsem brez pomena, ker je vsaj zame ta 'afera' dobila' povsem druge razsežnosti. Razgalila je vso bedo 'članov komisije', njihovo neprofesionalnost in nesposobnost, da razumejo celo to, da je varnostni interes države eden od temeljnih 'nacionalnih interesov'.

Toda prav na seji Odbora za obrambo se je razgalila vsa beda na področju varnostno obveščevalne zaščite v državi, zato bistvo tega bloga usmerjam v to področje. Brez modrovanja, le z navedbo dejstev in zastavitvijo smiselnih vprašanj. Saj odgovore boste lahko našli sami!

Najprej začnimo s temeljnimi pravnimi osnovami. Čeprav naša zakonodaja slovi po prepletenosti posameznih zakonom (recimo pravice družin so navedene v več kot 70 zakonih in podzakonskih aktih), je tukaj skoraj isto. Zato bomo izluščili poleg Ustave le štiri najbolj bistvene, ki so:
- Zakon o obrambi (ZObr-UPB1)
- Zakon o parlamentarnem nadzoru OVS (ZPNOVS-UPB1)
- Poslovnik Komisije o parlamentarnem nadzoru OVS (PoKNOVS)
- Poslovnik Državnega zbora (PoDZ-1)

Najprej zgolj na kratko in še to le iz določb 32.člena Zakona o obrambi (ZObr-UPB1):
(1) Obveščevalne in protiobveščevalne naloge obsegajo zbiranje, dokumentiranje in analiziranje informacij ter podatkov, ki so pomembni za obrambne interese države oziroma varovanje takih podatkov, zlasti pa:
– ugotavljanje in ocenjevanje vojaških in politično varnostnih razmer ter vojaških zmogljivosti izven države, ki so posebnega pomena za varnost države;
– zbiranje in ocenjevanje podatkov o razmerah na območjih, kjer med izvrševanjem obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah, oziroma pri opravljanju vojaške službe delujejo tudi pripadniki Slovenske vojske;
– odkrivanje in preprečevanje dejavnosti obveščevalnih služb vojaških organizacij ter drugih organov in organizacij, ki ogrožajo obrambne interese države, Slovensko vojsko ali ministrstvo.

Torej že trditev gospodov iz SDS, da gre za kršitev s področja varnosti sploh ne drži. Varnostne naloge so namreč omenjene šele v drugi točki tega člena. Čista manipulacija torej in to na račun destabilizacije obrambno varnostnega sistema države. Pa saj hlapcev to sploh ne briga.

Ampak prava poslastica pa je Zakon o parlamentarnem nadzoru OVS (ZPNOVS-UPB1) in njegov izvedbeni akt - Poslovnik Komisije o parlamentarnem nadzoru OVS (PoKNOVS): To pa vse dobesedno smrdi po političnem kriminalu, ki je mogoče za nas celo prevelik.

Najprej le to, Zakon o parlamentarnem nadzoru OVS je bil sprejet leta 2007, ko je bila Janševa vlada na višku svoje moči, podpisal ga je Franc Cukjati – Jokajoči! Zakon seveda ureja predmet in obseg parlamentarnega nadzora obveščevalno-varnostnih in varnostnih služb, sestavo, pristojnosti, naloge in način dela delovnega telesa Državnega zbora, pristojnega za nadzor obveščevalno-varnostnih in varnostnih služb ter njegova razmerja do Državnega zbora Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: državni zbor), Vlade Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada) in ministrstev, drugih državnih organov, obveščevalno-varnostnih in varnostnih služb, organizacij in posameznikov.

Sedaj pa le nekaj »bombončkov« - najprej iz Zakona:

- v 8. členu - (1) Člani komisije, drugi navzoči na seji komisije in drugi udeleženci nadzora po tem zakonu so dolžni varovati tajne podatke, s katerimi so se seznanili oziroma jih pridobili pri delu oziroma v zvezi z delom komisije.

- v 24. členu - Pooblaščena skupina lahko opravi napovedani ali nenapovedani ogled naprav in prostorov, ki jih uporablja nadzorovana služba v zvezi z nadzorovanjem in snemanjem elektronskih komunikacij.

Ali sedaj vidite, kje in kaj je »gnilo jajce« v aferi 'Toningate'? Pooblaščena skupina lahko opravi napovedani ali nenapovedani nadzor NAPRAV IN PROSTOROV – nikjer pa ne piše, da lahko Pooblaščena skupina vdre v vse prostore Službe in »išče po predalih« delovne osnutke analiz!

- v 25. členu – (1) Pooblaščena skupina lahko zahteva vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke nadzorovane službe, ki se nanašajo na pristojnosti in naloge komisije.

No ta zloraba s strani Tonina pa je višek nesramnosti. Ta člen se mora upoštevati v celoti in ne po posameznih točkah, kar pomeni, da gre zgolj za delo povezano s 24. členom in z omejitvami iz 2. točke 25. člena - Ne glede na določbe prejšnjega odstavka pooblaščena skupina ne sme vpogledati v tisti del dokumentacije nadzorovane službe, iz katerega bi bilo lahko razvidno, da v postopku delujejo ali sodelujejo tajni delavci oziroma sodelavci po določbah ZKP, ZObr in ZSOVA oziroma bi bila lahko razkrita identiteta teh tajnih delavcev ali sodelavcev.

Pa še iz »biseri« iz Poslovnika:
- v 13. členu - (1) O sejah komisije se vodi zapisnik in dobesedni zapis (magnetogram).
(3) Zapisnik vsebuje: kraj, čas seje, imena in priimke predsednika oziroma podpredsednika in navzočih članov komisije, imena in priimke drugih oseb, ki so sodelovali na seji, podatek, ali je bila seja ali del seje javen, ter bistvene podatke o poteku seje in sklepe, ki jih je komisija sprejela.

- v 14. členu - (1) O seji komisije, o zadevah, ki jih je obravnavala ter o sklepih, stališčih in mnenjih, ki jih je sprejela, komisija lahko obvesti javnost. Obvestilo javnosti posreduje predsednik komisije oziroma član, ki ga določi predsednik.
(2) O vprašanjih in zadevah, ki so bistvenega pomena za nacionalno varnost ali za delovanje nadzorovanih služb, komisija oblikuje uradno obvestilo za javnost v pisni obliki, ki jo sprejme z večino glasov navzočih članov komisije. Obvestilo javnosti posreduje predsednik komisije oziroma član, ki ga določi predsednik.

Res me zanima le eno, kajti Tonin se obnaša kot veliki Inkvizitor iz romana »Ime rože«! Ali je bil in kdaj Tonin določen z ustreznim sklepom, da komunicira z javnostjo, nastopa po TV studijih, sklicuje tiskovne konference in se petelini pred kamerami...

- v 27. členu - (1) Za vsako pridobivanje dokumentacije v okviru izvajanja nadzora sprejme komisija poseben sklep, v katerem mora biti najmanj naveden organ ali organizacija, od katere se zahteva dokumentacija, katera dokumentacija se zahteva in v katerem roku ter v kakšni obliki mora biti predložena komisiji.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek lahko najmanj tretjina članov komisije zahteva dokumentacijo v skladu z drugim odstavkom 45. člena PoDZ-1. Zahteva mora imeti najmanj enako vsebino kot sklep iz prejšnjega odstavka.

No pa si poglejmo to pravno osnovo, na katero se sklicuje Tonin – gre za poslovnik o delu Državnega zbora, drugi odstavek 45. člena PoDZ-1.  
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko najmanj ena tretjina članov komisije za nadzor nad delom obveščevalnih in varnostnih služb in komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ, pisno zahteva od vlade, drugih državnih organov, javnih zavodov, javnih podjetij in javnih skladov, katerih ustanoviteljica je država, podatke in posamezne dokumente, ki sodijo v delokrog tega delovnega telesa. Predsednik delovnega telesa je dolžan prejeto zahtevo s podpisi najmanj ene tretjine članov takoj posredovati predstojniku organa oziroma zavoda, podjetja ali sklada.

Torej, da zaključim to mučenje vas in sebe. Izredni nadzor ima pravno osnovo v Zakonu, vendar se nanaša za zgolj določen del nadzora. Izredni nadzor, ki ga želi Predsednik delovnega telesa (torej Komisije za parlamentarni nadzor) odrediti, je dolžan prejeto zahtevo s podpisi najmanj ene tretjine članov takoj posredovati predstojniku organa. Torej nima pravice kot kavboj vpasti v prostore nadzirane službe.

Na koncu pa le še ena pripomba. Poslanca Nemca so dobesedno člani komisije iz SDS in NSi ugrabili. Dejal je, da ni vedel kam gre, mislil je celo da v Zoo pod Rožnikom. Kot da prva točka 27. člena Poslovnika ne obstaja! Zato je ta zgodba »Toningate«!



13 komentarjev:

  1. Aha .. no zdaj mi je vsaj približno jasno za kaj gre v tej najnovejši cirkuški predstavi Butal. Vseeno pa mislim, da je zadeva prenapihnjena in se ji posveča preveč pozornosti. Če ni kaj v redu, se to preda sodišču in gotovo.

    Drugih bolj perečih problemov imajo Butale v izobilju.

    Danes sem bral zanimivo pripombo pod rubriko MMC/Znanost:
    "No, vidite za 1,2 Mrd € so poslali sondo na ta komet .. za ta denar eni po vesolju letajo, mi pa ne spravimo skupaj tistih par-deset kilometrov tračnic za "novi tir".

    No .. ne bom več težil s svojim pogledom na Butale. So pač kakršne so .. rešiti ne more nihče nič. Nekaj malega sem na temo spet napisal v "Butalska pisma" - če koga slučajno firbec matra.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jure, Slovenija je v položaju kot ubogo letalo v tistih 8 nesrečnih minut leta! Le, da narod ni nezavesten, temveč omamljen!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. .. ja .. samo, da v Butalah to padanje traja že 25 let, pa smo se tudi tega navadili. Človek je prilsgodljiv kot podgana ..

      Izbriši
  3. Škoda truda ob tako obširnem dokazovanju, ker tudi slučajno ne bomo izvedeli kaj se je v resnici dogaja.

    OdgovoriIzbriši
  4. @ Anonimni...
    Kdor hoče zlahka ve kaj se dogaja in zakaj. Če pustimo iskanje zarote na MO, bi
    v primeru Telekoma moralo nekomu zazvoniti alarm ko bi izvedel da pri prodaji "svetuje" ameriška finančna družba CITIGROUP. Nekateri slovenski državljani so že grdo občutili posledice svetovanja te skupine. Mislim na dokapitalizacijo NKBM.
    V reviji Mladina je bil odličen članek z opisom kdo je ta skupina .Pa recimo da je tudi to teorija zarote. Malo manj pa je zarota to kar piše v današnjem Dnevniku
    E.M.Pintar v odprtem pismu predsedniku vlade. Pa samo uvodnik v tem pismu:

    Spoštovani g. predsednik vlade! Pomisleke, ki ste jih dolgo časa tudi vi delili z velikim delom slovenske javnosti o neprimernosti uvrstitve Telekoma Slovenije med tista podjetja v državni lasti, ki gredo prva v prodajo, je okrepila novica, objavljena v več hrvaških medijih. Iz njih smo namreč izvedeli, da je predsednica nemške vlade Angela Merkel v pogovoru s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović izpostavila težave, ki jih za Telekom Hrvaška (v lasti Deutsche Telekom) predstavlja dejstvo, da Hrvaška gradi vzporedno telekomunikacijsko omrežje, kar naj bi omejevalo dejavnost TH. Po pisanju Poslovni.hr je bila ključna pripomba nemške kanclerke to, da se z združevanjem in gradnjo informacijske infrastrukture pod pokrovom državnega podjetja »Odašiljači i veze« pravzaprav omejuje dejanski monopol TH.

    lp- cinik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boris .. pa kaj? TO, torej cilj je jasen od samega začetka, ko se je "rodila" EGS (zdaj EU). KAJ nas čaka, nam je povedal prof. Bajt že 1975ega v sobotni prilogi DELO.

      Lej Rusi (Sputnik, Pravda) že odkrito pišejo o tem, da gre pri EU za dokončno zmago Hitlerjeve ideje in popolno dominacijo (beri okupacijo) Nemčije (in USA!!) nad Balkanom.

      Južni Slovani so pač tako bebasti, da tako (gospodarsko) okupacijo dovolijo in pridno migajo z repkom, ko dobijo ukaz od okupatorja. Oz. bolje povedano: tako skrajno bedasti, da v tako okupacijo niti ne verjamejo .. celo najvišji, posvečeni - ne. In bodo vsakega, ki bo o tem odprto kaj bleknil, proglasili za idiota, ki širi "teorije zarote". In kar je najhuje: ti vrhunski cepci so RESNIČNO in dejansko prepričani v svoj prav .. v to, da gre za "svobodni trg" in ne gospodarsko okupacijo in moderno suženjstvo.

      Edina svetla točka v tej celi tragediji so Rusi in Putinov direktni in uspešni upor tej okupaciji tako na vojaškem kot ekonomskem področju (z dvema novima investicijskima bankama, ki bosta pometli z dominacijo USA $ .. če bo vse po sreči - celo brez grozeče WW3)

      Izbriši
  5. navadno nakladanje, vse kar spremljamo na politični sceni zadnje čase, je navaden cirkus, odvračanje pozornosti, razlog pa tiči tule:
    mi imamo bandite doma, ne v eu zda ..ipd

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2sJwgazbjnE

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno si povedal! Sam pa moram zopet dodati, da sam tega ne bi podcenjeval, saj je to tipična demostracija iz ameriških priročnikov o subverzivni dejavnosti. Saj si nismo mi izmislili tega termina, ki je nastal okrog 1980.

      Pa dobro, kje je bil Tonin lani poleti, kaj je počel na svojem "študijskem" obisku?

      Izbriši
    2. Mah fora je ista kot na Hrvaškem - NATO hoče imeti vse telefonske/internetne/TV linije Balkana pod nadzorom .. in to bodo dobili,
      pa če se mi tule razpočimo .. samo poglejte

      tole

      pa Hrvatom ne pomaga nič .. nas bo pa branil - kdo? Bortscyslaw? Ta, ki je trdil, da bo Butale branil pred rusko invazijo? Kako? Bo osebno pregriznil tankovske verige na vseh sovražnih tankih? Pišuka - tip bi moral sedeti v norišnici ne pa, da sedi v solariju in hodi okoli.

      Torej .. samo vprašanje časa je .. pa ne bit žalostni zaradi tega. Bo že .. Slabše kot na Haitiju, kjer pečejo in jedo piškote iz blata menda ne bo - ali pač?

      Izbriši
    3. Jure, samo poglej, danes je bil v Singapurju pogreb "najbolj demokratičnega diktatorja na svetu". Na pogrebu pa ponovitev slike s Titovega pogreba. Mislim, da sem dovolj povedal!

      Izbriši
    4. Ja vidim ..

      In Pahor .. kje je bil pa ON? A ni šel na ta pogreb? A je zamudil tako priložnost za foto-sešn in posledično slavo v celi Aziji, ali pa je vedel da bo tako padal dež in mu je bolj fino si v solariju tiščati prst v rit ..

      Izbriši
    5. Gromčy, Singapore je resna država. Celo na pogrebe vabi zgolj predstavnike suverenih držav ne pa "pofuklje" iz satelitov!

      Izbriši
    6. Zelo izvirno razloženo ..
      :o)))
      'Pofukelj' .. to si velja zapomniti v zvezi z Bortschytam ..
      :o))))
      'Po nosu vrtalni solarisjki pofukelj' ..
      Hahaahahahaaahaaa
      :o)))

      Izbriši