sobota, 27. december 2014

Domovinski ponos

»Smo torej pred ključnim izzivom. Ali bomo sebi in svetu uspeli dokazati, da smo sposobni upravljati sami sebe? Ali bomo uspeli dokazati, da si sploh zaslužimo lastno državo? In vprašajmo se ob tem še, ali si lastno državo zasluži tisti, ki krivca za svoje težave venomer išče v nekom drugem? Ali pa tisti, ki ni odgovoren gospodar na svoji zemlji? Ali si državo zasluži tisti, ki mu je mar le zase, ali pa tisti, ki s krajo in lažjo nenehno povzroča škodo in bolečino drugim? Ali si morda državo zasluži tisti, ki od drugih hinavsko zahteva več etike in prava, sam pa krši vse temeljne etične in pravne zapovedi?« To je bilo eno od sporočil predsednika vlade na proslavi v CD. Mene ni prepričal. Ne zaradi sebe, temveč zaradi dejanj ljudi, ki jim je zaupal pomembne vloge v svoji vladi. Zato, ker smo v 25 letih pozabili kakšen obraz ima tehnokratizem, ki se sedaj z roko v roku skupaj z neoliberalizmom podaja na oblastveno sceno!

Mogoče je sreča za duše hlapcev, ki si nenehno iščejo svoje gospodarje in s tem smisel svojega življenja, Potem so tukaj še razna gibanje, ki se kolnejo na boga liberalizma in je zanj država nebodigatreba oblast pa kot žlica s katero se zajema, da se potem veljaki lahko prevažajo na jahtah, sem ter tja. Pa je tu še najbolj domoljubna stranka, kjer nas je veliki vodja osvobodil s peščico, niti ne srednješolcev (Krković, Njavro...) in ki zopet grozi z zmago na naslednjih predčasnih volitvah in obeta takšno kadrovsko politiko, ki bo ponovno nagrajevala poslušnost, pasjo vdanost in odganjala sposobne. Obenem pa eno uho vedno usmerjala k Merklovi in v Bruselj, češ prav je, da človek izve svoje mnenje preden ga izreče.

Brez zveze je pravzaprav takšno opozarjanje na našo prikrito odvisnost, to smo zgubili že takrat, ko smo kot Lemingi (to so živalce iz severa Evrope, ki se vsakih par let odpravijo kar same od sebe pometat v severno morje) trumoma odšli v NATO in EU. Cepci Švicarji in Norvežani pa so seveda ostali zunaj in jim je sedaj žal, ker ne trpijo in ne delijo finančno valutne krize s svojimi sosedi.

Domovinski ponos, je prazna beseda. Obuditi se jo sicer poskuša tudi z bizarnimi prireditvami, recimo z festivalom. V svojih nenehnih sporočilih to hoče dokazati že neka stranka, pa kaj če je njenega vodjo domovinskost vedno zanimala zgolj v materialni obliki, torej kaj in koliko ter kakšno zavzemanje prinaša v mošnjo. Domovinski ponos bi bil, da bi se vprašali, kaj hočemo, kakšno državo? Ali želimo državo, kjer bo spoštovana slovenska beseda, ki ne bo služila zgolj izmenjavi informacij, kje v kateri trgovini je kaj ceneje. Ki bo sposobna izmenjavati besede tudi kot kulturne dobrine in omogočati doživetje lepega, smeha, veselja, zgolj z besedo, ne pa drogami.

Kjer bi bili ljudje ponosni, da smo pripadniki nekega naroda, ki ima svojo državo, Ponosni tako kot nam to vsake kvatre uspeva pri nekaterih športih. Kjer bi bili ponosni na svoje sodelavce, njihove dosežke, rezultate in jim namenili tudi ustrezna priznanja. Ne naše umevanje medsebojnih odnosov temelji predvsem na osiranju, klevetah, mobingu, tožbah...

Je pač tako, da se mi, kar nas je nekaj starejših še spomnimo, ko so takšni odnosi obstajali in da so bili sicer tudi takrat med nami nergači in egoisti. Vendar se nam sedaj ti vsiljujejo kot oblast. Tega pa me skrbi. 

Zopet sem hotel sem napisati nekaj veselega in pozitivnega, pa mi nekako ne uspeva. Tam vidim podpornike neke stranke, ki nikakor ne prenehajo sesuvati vse, ki ne podpirajo Velikega Vodje, drugje vidim neko zmagovalno stranki, ki je postala tudi EU stranka v skupini ALDE, kar me rahlo spominja na »referendumski nateg«. Sicer pa vse povedo izobešene zastave. Ah ja, saj jih skoraj ni!


7 komentarjev:

  1. Tomaž

    Se strinjam z zapisom, hud odklon smo si privoščili in tudi smo v bistvu izgubili četrt stoletja. To ni zgolj en korak nazaj, da bi lahko naredili tri korake naprej!

    OdgovoriIzbriši
  2. Veliko vprašanj je postavljenih na začetq - odgvoro pa je le en: "NE!"

    Ker smo Butalci kakršni smo, bomo vedno lahko le sanjali o uspehu in o "Švici".

    Kar se pa konca - glede zastav tiče imam pa o tem svoje posebno mnenje, ki NIKOMUR ni všeč in zato ne vem čemu bi tule pisal o njem. Ljudje se le razburijo, če jim omenim kaj si mislim o zastavah nasploh. Zato ne bom nikomur uničil praznikov s svojimi prepričanji.

    Pa lepo se imejte vsi, ki boste brali tale komentar.

    Tomaž .. lej samo popolnim cepcem lahko politiki danes prodajajo floskule o "korakih naprej". Vsak - tudi že nekoliko podpovprečno pameten - ve, da smo po razpadu Juge strumno in čvrsto korakali le nazaj .. ali pa, če hočeš .. nazadovali, propadali, padali v prepad, proti dnu in trenutno ni niti najmanjšega razloga, da bi zamenjali smer.

    Dokaz za to pa je simptom butalske bebavosti: Pahor. Dokler bo ON najbolj priljubljen politik, je to le znak (simptom bolezni), daq se v Butale še ni vrnila nit trohica pameti.

    In ko se človek tega zave - opusti vsak up ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbolj žalostno pa je to, da so sedaj po 25 letih vsi tako 'pametni'. Od Omana, Podobnika, Požarnika... in drugih, vsi 'analizirajo' zakaj se je vse dobesedno sfižilo.

      Sicer pa vse pove Omanov stavek gimnazijcem pri Pahorju: "Rebolucionarne spremembe v vzhodni Evropi so prinesli delavci iz poljske Solidarnosti in slovenski kmetje iz SKZ"!

      Čecje takšno razmišljanje utemeljilo našo osamosvojitev, potem se res sprašujem, kje pa smo mi bili. Kdaj smo bili del vzhodne Evrope, kaj smo res imeli državni socializem. Smo res imeli kaj skupnega s Poljaki, razen seveda zadrti katolicizem v enem delu?

      Res se ob vsem tem sploh ni za začuditi in če izbereš takšne predpostavke, tufi rezultat ne more biti drugačen. Ali drugače povedano, ne moreš se proti driski boriti z aspirinom!

      Izbriši
  3. Načeloma se strinjam - le kar se driske tiče ne. Aspirin mi je nekajkrat pomagal - verjameš ali ne .. nima nobenega vpliva na rezultate.

    Ob driski pogoltni 5 aspirinov, tistih navadnih. Pomaga zelo hitro .. največ v 20 minutah je OK. Seveda pa to ne deluje pri resnih okužbah kot je kolera .. recimo.

    No, vsaj nekaj res koristnega si izvedel, kajne?
    :o)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj sem vedel, da me boš, ker sem kolebal med drisko in zaprtjem! Ha ha ha...

      Izbriši
  4. Domovinski ponos izhaja iz tega, da se človek v svoji domovini dobro in varno počuti. Da ima prihodnost on in njegovi otroci.

    Tega občutka ne morejo vzbuditi nobene proslave, nobene zastave in trobente. Noben politik s svojimi slaboumnimi floskulami.

    OdgovoriIzbriši