sreda, 17. december 2014

Zakaj bi glava bolela samo nas?

Čeprav so te besede menda nekoč prvi vzkliknili Judje, se je zgleda ta stavek oprijel tudi Japoncev in še marsikoga. Le Slovenci ne upamo o njih razmišljati niti v sanjah!

Šinzo Abejeva Liberalno demokratska stranka je sicer osvojila predčasne splošne volitve. Saj je LDP osvojila kar 290 od 475 sedežev v spodnjem domu parlamenta – ohranila svojo moč pred obema zbornicama – skratka, v grobem ujela in potrdila je svoj položaj izpred dveh let. Skupaj s svojo koalicijsko partnerico, budistično pridruženo Komeito, ki je sicer osvojila zgolj 35 sedežev, ima tako LDP ohranjeno dvotretjinske večino, potrebno za zakonodajo, brez upiranja na zgornjem domu.

Dejansko je bil najbolj pomemben podatek pri teh volitvah zgodovinsko nizka volilna udeležba, novi »navzdol« iz prejšnje rekordno nizke udeležbe v letu 2012 iz takratnih 59,3% na sedanjih 52,3%. Mnogi japonski državljani, bodisi ne vidijo smisla izvolitev ali niso bili »očarani« s šarmom vseh pomembnejših strank. Primerjalno če gledamo, od leta 2009 je več kot 20 milijonov volivcev bojkotiralo svojo udeležbo in glasovanje.



Šinzo Abe se je odločil za volitve, kot je dejal, da bi na polovici mandata preizkusili ali ima vlada še "mandat" s strani volivcev, za nadaljevanje njegovo tako imenovane Abenomics. To je sklop politik količine denarja v obtoku, zaostrovanje javnofinančne politike in "strani ponudbe neoliberalne" reforme ", zasnovanih tako, da bi potegnili japonski kapitalizem iz stagnacije. Na ravni pospeševanja rasti BDP, naložb in končanja deflacije, je neslavno propadel, zato Japonsko gospodarstvo  še vedno ne stoji ravno najboljše.


Ampak kje in kako mu je »uspelo« v zmanjšanju realnega dohodka povprečnega japonskega gospodinjstvu in v povečanju donosnosti velikih podjetij. Nekaj vsekakor drži. Japonska vlada se sploh ne sekira zaradi rekordno visokega dolga, ki slovenskega presega kar za tri in polkrat. Čeprav je to neverjetna številka, oni mrtvo hladno sprejemajo to dejstvo kot neke vrste spoznanje »Zakaj bi samo Japonce bolela glava, naj še boli tudi naše upnike«!


Šinzo Abe sedaj ponovno trdi, da ima njegova koalicija mandat za nadaljevanje iste politike. Toda rezultati volitev kažejo, da je tudi ta prednost že vprašljiva. Kratek pregled rezultatov volitev razkriva šibkost glavne opozicijske demokratske stranke, ki se niso niti teči dovolj kandidatov za zmago. Celo tako se je zgodilo, da so opozicijske stranke, recimo DP povečale število sedežev od 62 do 73. Prav tako so komunisti podvojili število svojih predstavnikov v parlamentu. Premier Abe s svojo LDP storil nič boljše kot zadnjič, in koalicija z versko Komeito bo v enakem položaju kot zadnjič.

2 komentarja:

  1. Članek ki ima tudi drugačen naslov: Abe zmagal- svet je izgubil
    http://www.japantimes.co.jp/news/2014/12/15/national/politics-diplomacy/abes-snap-election-pays-big-win/#.VJGwDF4Ah

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://thenextrecession.wordpress.com/2014/12/15/japan-no-mandate/

      Ti verjamem, vendar nisem tega bral. Sem pa pozabil dodati link na blog, ki mi je dal za misliti! No, popravljam sedaj in hvala za komentar!

      Izbriši