sobota, 13. junij 2015

Huda luknja – še hujši problem!

Zopet nas je presenetila novica, ki se tiče teme o odkritem grobišču v Barbarinem rovu. In namesto da bi dali stroki čas in možnost, da postori svoje in odgovori na številna vprašanja, znana že iz rimskih časov, kdo, kdaj, kje, kako, zakaj, je nekaj storil, pa nekateri naši politiki ponovno prehitevajo čas modrosti. To pot je nekaj obljubljal Pahor in sicer izpraznitev rova in prenos kosti – kar v Maribor!

Lojze Peterle, trikratni evroposlanec je nekoč prisegal, da bo kot prvi politik obiskal to novo odkrito grobišče in se poklonil žrtvam. Vendar, to mu ni bilo dovolj, spraševal se je, zakaj tega še ni storil takratni predsednik Turk. Seveda, zakaj ni pohitel k opuščenemu rudniku in v imenu slovenskega naroda izrekel kesanja. kajti slovenski narod, sploh nek njegov del naj bi bil "zločinec" brez primere.

Zaenkrat je malo znanih podatkov o teh mrličih v opuščenem rudniku. Znano je le to, da so pred njihovimi trupli ostanki vojaških čevljev, vojaških oblačil, da med njimi ni otroških oblek... To je pravzaprav vse, in Peterle bi se vseeno šel poklonit. 

Vsak poboj brez sodnega procesa je zločin. Vendar ali smo prepričani, da ne obstajajo dokumenti v nekih arhivih o »hitrih vojaških sodiščih«? Ali so se te »žrtve« imele hrabrost predstaviti s svojimi pravimi imeni? Kot da o tem ni debate. Toda, tudi vprašanje poklona najdenim truplom ni tako enostavno. Leta 1945 je čez slovensko ozemlje bežal marsikdo, med njimi tudi klavci iz Jasenovca, v katerem je svoje umazano delo skoraj 4 leta opravljala ustaška bojna, po slovensko bataljon, ki povsod praviloma šteje okrog 600 vojakov. Zaenkrat so našteli 300 trupel, torej polovico bojne, saj vemo, da so kolovodje uspeli že prej zbežati v tujino. Predpostavimo naslednje grozljivo spoznanje, da se skozi strokovno delo ugotovi, da so v tem rudniku resnično klavci iz Jasenovca. In naš Peterle zahteva, da ne rečem sili predsednika Turka, da se jim pokloni.

Gospodje politiki, zaustavite konje, zategnite vaše uzde in se v svojem političnem delovanju držite raje problemov današnjega časa ter pustite stroki, da opravi svoje delo. Včasih se mi zdi kot da nekdo zanalašč po kapljicah manipulira s slovensko javnostjo, da se ja ne bi umirila in da bi se pregretost nacionalne razklanosti nadaljevala.

Najkasneje do poletja nas čaka odkritje novega grobišča, tokrat na območju Areha na Pohorju. menda naj bi šlo kar za 3.000 trupel, med njimi Slovenci pa tudi Nemci, Avstrijci... Kako se bomo spopadli s tem. Ali bomo zopet »priznali« da so ta zločinska dejanja del nacionalne krivde. Ne gospodje, v tej zgodbi mene ni bilo. Nisem klal, ne bi klal in ne me prosim trpati v ta koš.

Povejmo tudi še to, ali se je takrat II.svetovna vojna že končala? Nihče noče priznati, da je kapitulacija veljala le za evropsko fronto. Ko so se poboji dogajali, so se atomske bombe za Hirošimo in Nagasaki šele natovarjale na avione. In poračun z domačimi izdajalci na Norveškem, v Belgiji, Franciji, Danski se je šele pričel ter je trajal več kot dve leti. Zakaj torej prodajati manipulacijo o »povojnosti« pobojev!

Mogoče še to, Preživeli smo prejšnje (Janševo) vladanje. Tudi ona je izumila "klanje", psihično seveda, odstranjevanje iz služb. Pa se ni nihče oglašal ali protestiral, čeprav se je to dogajalo zdaj, danes in tukaj. Sedaj se »klanje nadaljuje«, le da pod 'modro' preobleko SMS.

Maribor, kot da ni bil dovolj ekonomsko in gospodarsko uničen, sesut in ponižan. Sedaj naj postane sinonim za 'čaščenje kosti' kosti poražencev II. svetovne vojne in zločincev, ki so se le po zaslugi Angležev vrnili v roke pravice. Maribor naj postane večni opomnik, da je »nacifašizem« preživel, kot ideja in kot neutrudni borec proti komunizmu. In Maribor je za takšno ponižujočo vlogo kar pravšnji, saj mu niso zastonj rekli »Rdeči Maribor«!



4 komentarji:

  1. Če se tule Mariborci/ke (Mariborci =>borci iz Maribora) resno ne uprejo .. smo res globokovriti.

    OdgovoriIzbriši
  2. O številu pobitih v Barbara rovu ne bi špekuliral. To mirne duše počne Leljak ki že "ve", da je v rovu 2.000 Hrvatov 700 Slovencev in 300 Nemcev.
    Sprenevedanje pa je ponovno pokazal Janez Janša. Ob zadnji komemoraciji je dejal, da po šestih letih od vlade pričakuje , da bo opravila civilizacijsko dolžnost in to brez zakonov. Zakaj bi to morala narediti vlada ???? Nisem še slišal da državni
    pogreb umorjenih oseb . Če Leljak ve kdo so naj jih preda svojcem in naj poskrbijo
    za civilizacijski pogreb kot je to normalno. Kdo brani civilizacijski pokop ???
    SDS-u ni do pokopa. Vse skupaj me spominja na početje Italije v primeru fojbe
    pri Bazovici. Potem ko so Britanci iz jaška izvlekli 13 trupel Nemcev in eno žensko
    so s preiskavo prenehali ker so bili v jašku le še kadavri živali in smeti. Italijani pa
    so jašek zaprli: zabetonirali in pričela se je zgodba o tisočih Italijanov ki da ležijo v tem jašku. Preiskave ne dovolijo, kraj so pa kar razglasili za državni spomenik.
    Britanci pa so se lotili preiskave, ker so se pred tem širile govorice da so partizani
    v jašek metali pobite novozelandske vojake.

    Naši pa želijo "ohranjati spomin" samo zato da bi imeli opravičilo za početje naših
    in da se rehabilitira krivda RKC.
    Irglova je je blebetala kar o kaznovanju zločincev. Koliko takih preko 90 letnikov iz
    tistega časa je sploh živih ????

    Amsel... pišeš o novem grobišču na Pohorju. Zopet se govori o tisočih. Če se bo
    nadaljevalo v tem tempu in s takimi številkami , se bojim da se bo pojavil "problem" kot ga imajo Judje s 6 milijoni - Tudi pri njih številke predvojnega popisa ,in preživelih ne potrjuje 6 milijonsko razliko.
    Pa še mimogrede o 6 miljonih Judov. Prvič se je ta številka pojavila v časopisu
    The Sun iz New Yorka julija 1915, In ta številka je ostala zabetonirana - tudi ne glede nato da je Poljska uradno zmanjšala število žrtev iz enega konclagerja na poljskem kar za 2 milijona.

    Bojim s da bodo naši začeli štet tudi žrtve okupatorjev in njihovih pomočnikov kot
    žrtve povojnih pobojev.

    OdgovoriIzbriši
  3. Boris v celoti pritrjujem tvojemu komentarju. Ena sama zloraba in manipulacija!

    Glede Areha moram reči, da sem tudi sam želel poudariti to prepotentno napihovanje "tisočih trupel", da ne rečem 'žrtev', ker bi to le pomenilo, da so me že nategnili s svojim diskurzom!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če bi nas nategovali samo s temi kostmi, bi še nekako šlo. Hudič je to, ker ta trupla in Janšo potegnejo iz klobuka vedno takrat, ko se dogaja kaj zlobnega v ozadju.
      In verjemita - ta jajca potrebujejo kot meglo s katero prikrivajo svoja prav ZLOdela. Samo zato pa Janez še ne sedi v arestu. SAMO ZATO!

      Izbriši