sreda, 29. april 2015

Svečani blog ob 1. maju in po 25 letih 'neodvisnosti'!

Kot uvod pred zapisom tega bloga sem napisal kratek post in sicer:
Ob 1. maju čestitam vsem, ki ste glasovali za vstop v EU in sanjali o "drugi Švici", ki pa sama ni v EU!
Naj mi le eden dokaže, da smo bili pod Beogradom v takšnem položaju, kot smo sedaj pod Brusljem. Naj mi kdo našteje, koliko direktiv smo prejeli in koliko kazni smo zaradi njihovega nespoštovanja plačali? Da groženj sploh ne omenjam - praktično vsak dan slišimo kakšno!

Skratka, le ena kontinuiteta nam je bila zagotovljena v zadnjih 25 letih in sicer ta, da se v praktično nobenih stvareh nismo zmogli poenotiti! Tudi glede tega, kakšni ljudje naj nas vodijo. Eni so prisegali vseskozi zgolj na ime, ne glede na to kaj ta človek počne, drugi na »nove obraze in mladost«. Tretji pa so verjetno potihoma celo prikimavali, da bi tako, kot nam svetujejo v ekonomiji, pripeljali tujce tudi za upravljanje države. Ne bom več komentiral tega, le glede mladosti in njenih "prednosti" pa bi le bilo dobro, da bi tisti, ki tako navdušeno hočejo mladost na vodilnih položajih, vsaj malo prebrali druge izkušnje iz sveta, recimo z Rdečimi Khmeri ali otroških oboroženih vojsk v Afriki. Ne verjamem, da je v tem naša perspektiva in rešitev!

Danes postajajo vse bolj ujetniki neke specifične miselnosti, ki pa je sploh ne zaznavamo, kot da smo dobili »politično slepo pego«! Pa naj si gre zgolj za »etična« vprašanja, ki se tičejo vrnitve »nepoštenih« dolgov in je nam v fokusu le prvi del obveze – vrniti, vrniti, vrniti...!

Svoj ekonomsko socialni položaj bi radi reševali tako, da bi mi radi fizično (zaposlitveno) aktivnost ljudi nategnili do 67 (ali vsaj 65) leta. Po drugi strani pa se spogledujemo z idejo, da bi »politično evtanazijo« opravili že pri 60 letih. Ko pa mi dodatno še nekdo namiguje na problem politične presoje in povezave z leti, bi moral reči, da je mladost prej sinonim za nezrelost, kot pa modrost in le redke so izjeme, zelo redke. Ampak nam je preveč ljuba lustracija, takšna ali drugačna, politična poštenost in korektnost seveda nimata tukaj kaj iskati.

Danes smo v stanju, ko se zaradi spletnih komunikacij pojavlja nov komunikacijski instrument - blogi. Vendar namesto, da bi se z njimi gradilo na hitrosti izmenjave informacij, preverjanju in potrjevanju stališč ali njihovem zavračanju, se nam dogaja to, da se v osnovi pojavljata dva tipa tovrstne komunikacije katerih skupni imenovalec so zopet nenehne nove delitve in spori.

Eno skupino predstavljajo tisti, ki izhajajoč iz prejetega sporočila vedno poskušajo razbrati ali gre za kulturno izmenjavo ali pa nekdo paca "drek" na ekran. Potem seveda reagirajo tako, kot pač reagirajo. Drugo skupino pa predstavljajo tisti, ki si domišljajo, da zato, ker podpirajo svojega "hazjazina" (za tiste, ki ne veste, to je bil ljudski vzdevek za Stalina, pomeni pa gospodar) in on seveda njih, da jim je dovoljeno prav vse. Predvsem pa to, da na resne in strpne komentarje takoj udarijo z vso močjo svojih otroških igric in podlosti, ki bi jih človek prej pripisal nekomu, ki mu je moralni vrednostni svet šele v nastajanju in razvoju.

Preden nadaljujem z mislijo, začnimo najprej s tezo, da je danes naša sposobnost političnih analiz bistveno bolj zmedena kot je bila kdajkoli v zadnjih 60 letih. Začnimo samo z lucidnim Danilom Slivnikom in njegovimi komentarji v Delu na tretji strani, potem Gustinčičem, Nežmahom, Miheljakom, Lado Zei, Mirkom Lorencijem, Kristino Lovrenčič, Otmarjem Klipšteterjem in na desetine drugih, ki so pisali v 80-tih letih in res pogumno, lucidno in z modrostjo odpirali izjemne družbene teme. Vse, ki sem jih pozabil navesti prosim za opravičilo, sicer pa jih tudi nisem navedel po pomembnosti, temveč tako kot sem se jih spomnil.

Zato naj vas ne preseneča, da se pojavlja vse bolj čas samozvanih »raziskovalcev in novinarjev«, ki jih nekateri v svoji vnemi kar uporabljajo kot kronske dokaze lastne intelektualne nemarnosti in zanikrnosti. Potem pa se niti ne smemo čuditi, da njihove variacije manipulativnih tekstov lepijo povsod, kjer je vsaj 10 cm prostora. Eni naklepno, drugi zaradi lastnega neznanja.

Dejal sem že, da smo v 80-tih imeli obdobje cvetočega časa člankov, ki so bili na visokem nivoju in ti novinarji si nikoli niso privoščili špekulacij, podtikanj, potvarjanja, lepljenj in vseh tistih trikov, ki jih je današnji »raziskovalni novinarski svet« poln.

Ko je nastopila svoboda, se je seveda marsikdo vprašal, le kam so izginili vsi ti novinarji. Eni so ostali lucidni, drugi so zajahali konja oportunosti in odgalopirali v zgodovinsko pozabo. Vendar, vsi zgoraj našteti so šli v zgodovinske dvorane kot vitezi in veliki vzorniki. Čeprav je marsikaterega kasnejši tok življenja odnesel v čudne vode.

Danes mi marsikdo piše, kaj storiti? Ne boste verjeli, mene pa bolj muči vprašanje, komu pravzaprav ustrezne rešitve zaupati. Nek 'fb prijatelj' recimo kar naprej piše – vse lopove je treba zamenjati. Ampak prepričan sem, da nikoli ne bi glasoval zame. Zato je vsaj, kar se mene tiče, vsa njegova revolucionarnost bolj jalova, kot pričakovanje, da bo vol osemenil kravo! Ali nam torej še obstaja perspektiva? Po dialektični logiki vsekakor, vendar ne v smislu naših dosedanjih navad in pričakovanj. Nam se bodo rešitve v nekem trenutku preprosto »zgodile«, iniciatorji bodo nekje drugje. Zgodovina, ki je edina »prava učiteljica« človeštva, namreč vedno zapira kroge »svojih« napak in zmot, zato ne vem, zakaj bi v našem primeru ravnala drugače.




9 komentarjev:

  1. Pozdravljen Amsel !!!
    Sem ža pogrešal kako novo lucidno misel. In si vsaj meni ustregel.
    Pri tvojem zapisu se bi osredotočil le na del kjer pišeš o tem, da je danes naša sposobnost političnih analiz bistveno bolj zmedena kot je bila kdajkoli v zadnjih 60 letih.
    Ta problem je zame celo hujši. Ne moremo več govoriti o sposobnosti političnih analiz. Teh razen nekaj svetlih izjem posameznikov sploh ni več. Mediji so tiste redke analitike praktično "lustrirali" . V medijih imajo glavno vlogo t.i. think tank spin doktorji. Te mediji izbirajo premišljeno in načrtno za vsako temo. Tako nastajajo novi "strokovnjaki" za katere včeraj ljudje niso slišali ničesar , toda danes s pozicije neke kvazi avtoritete (strokovne?) nagovarjajo neuk in nerazgledan narod, največkrat tako kot je všeč ciljni populaciji.
    Tako so ljudje (v večini)nehali misliti s svojo glavo in poslušajo ter slišijo le tisto kar jim odgovarja -kar so povedale "njihove" avtoritete.

    Pa bom to argumentiral s zadnjim primerom - debate o odločitvi US glede primera Patria. Odločba US oz konkretneje: obvestilo za javnost je že kot tako po moje
    zavajujoče in ga delim v dva dela. prvi j tisti v katerem pišejo o ustavnem temelju
    -kršitvi Ustave- ko omenjajo 28 čl. - prvi odstavek, Ta člen in odstavek je popolnoma jasen in iz njega ni možno izpeljati nobene dvoumnosti. V nadaljevanju
    US zapiše celo dokaj jasno in nedvoumno da obtožnih aktov sploh niso obravnavali, kar se da jasno razbrati je da o ustreznosti dokaza/dokazov niso ocenjevali.
    Drugi del tega sporočila pa je bolj grozljiv. Nekateri ga imenujejo "nov standard US"
    o dokazovanju, Če se v enem delu niso ukvarjali s dokazi pa v tem drugem delu sugerirajo kaj naj bi v ponovnem sojenju presojali. Vse skupaj "začinijo" s politikantskim "zmagoslavjem" in predmet označijo kot zgodovinski.

    Sedaj pa o t.i. think tankih. Vsem je zanano da se je tudi pravna stroka razdelila.
    Sedaj lahko sledimo le kdo je bolj glasen. Pa bom omenil le primera katera servira
    desnica. Najprej je tu nova zvezda na pravniškem nebu , v tujini šolan pravnik in to
    celo ustavnega prava Jaklič., ki si privošči izjavo, da še tako jasno napisana ustava ni dovolj brez uporabe "srca in razuma". To pa je strašna pravna teorija.
    Samo malo boljša je njegova obtožba do je bilo v primeru procesov Patria. zlorabljeno pravo "preoblečeno v pravo". Ne vem kdo preoblači pravo.
    Drugi primer katerega desnica servira kot avtoriteto pa je Krivic. To pa imenujem
    kar patetika. V primeru "izbrisanih" so Krivica poizkušali pribiti kar na križ kot narodnega izdajalca. Sedaj pa je "njihov" glavni "adut. Pa je Krivic že v času
    po razsodbi Vrhovnega sodišča komentiral in se opredelil in istočasno priznal da
    razsodbe sploh bral še ni.

    lp- Boris

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veš, da sem prav vesel, da si se oglasil, ker me je že Jure spraševal zate. Strinjam se s tvojim zapisom in res smo v 'intelektualnih' škripcih.

      Gledal sem nedeljski intervju z dr. Gamsom, pa še ponovitev. Krasne misli, lucidne toda kaj ko vsake toliko iz njegovih besed zaveje "politična naivnost'. Ampak, morda je to le moj občutek. Vsekakor pa je takšen gist vec vreden kot 10 Mozinovih 'nakladačev', ki so sposobni v detajle opisati dogodke izpred 70-tih let, ne vedo pa ali so si zjutraj obuli 'štrumfe'.

      Sicer pa, občasno hodim gledat na 'mmc', kjer vidim, da se 'hrabro' boriš!

      Izbriši
  2. Pa pojdimo lepo po vrsti:

    1
    Beograd - Bruselj
    Pod Beogradom je bila Priština v podobnem položaju kot je Ljubljana pod Brusljem.

    2
    kontinuiteta zadnjih 25 let
    Kot zakleto VSE vlade (je zadnjič napisala ena dama v blogu - ne da se mi iskati vira) .. torej vse vlade ob "spremembah" vedno od dveh možnosti izberejo slabšo možnost, od večih možnosti najslabšo možno in od vseh najslabših .. ko človek že misli, da huje ne gre - katastrofo.

    3
    penzija
    podaljševanje delovne dobe je oslarija, katero večina že opušča v EU .. le Butale se je drže kot pijanec plota. Gre pa zato, da čim dlje stari delajo, kasneje bodo delo dobili mladi in - jasno - NIKOLI prislužili "polne penzije". (gl. tudi tč. 2)

    4
    blogi
    so postali bolj osebni ventil katerega praktično nihče ne bere več zaradi
    4.1
    poplave blogov in je težko zbrati dovolj publike, da bi bil kakšen efekt, kot je bil takrat, ko sem v Butalah zakuril "Upor kupcev"
    4.2
    moderatorjev, ki delajo selekcijo in od piscev, če že blogov samih ne brišejo, zahtevajo vsebinske spremembe, ko nekdo napiše, da je Pahor budala na kubik, čeprav je to kruta resnica ampak ".. o predsedniku vendar ne moremo tako pisati".
    O komentatorjih ne bom pisal ... je preneumno.

    5
    O novinarjih
    nima smisla razpravljati, ker ravno toliko kot jih je, imamo tudi predlogov za reševanje situacije, kar potrjuje trditev, da zmeda še nikoli ni bila tako velika kot je danes, saj niti tega ne loči nihče več, kaj pomeni "svoboda govora" (ki v sebi nosi odgovornost za izrečeno ali napisano) in kaj pomeni "laganje" iz govorniških odrov, pred TV-kamerami itd. kar nam naš vzor (kar bi naj politiki bili) prodajajo za "svobodo-govora". Zanimivo je le to, kako so eni konsistentni v laganju. To je možno samo v Butalah, da lahko en človek-politik melje iste laži 25 let.

    6
    Zamenjati?
    V takem kaosu je vsaka zamenjava obsojena na propad, ker so razpadli in propadli vsi normativi, vse norme - vse kar je nekoč nekaj pomenilo .. od solidarnosti naprej. Še pred 20 leti ni bil noben problem če je zapadlo malo več snega .. vsak je vzel svojo lopato in počistil kolikor je le mogel - kaj pa danes? V celem rondoju sem ostal sam vsi se sprašujejo zakaj občina ne čisti pri nas (pa je jasno, da to ne dela) in lepo počakajo, da jaz pop*zdim in očistim ulico ... še 'hvala' ne reče nihče več. To je osebni primer .. državni pa, da so državi, katero je uničil potres naši politiki namenili 50.000 € pomoči - kar je vrhunska sramota, vzor vseh svetovnih sramot in blamaž ... vsak kreten,ki se polije s kavo v USA, dobi desetkrat večjo odškodnino v lokalu, ki kavo prodaja.

    Kakorkoli ......... Butalcem se je do konca odfukalo in kdor misli, da obstajajo kake možnosti za tako državo, bo moral malo bolj natančno in poglobljeno premisliti zadeve.

    ***********nadaljevanje spodaj**********





    OdgovoriIzbriši
  3. ... nadaljevanje ..
    (zanimivo .. prvič sem doživel, da komentarja ni hotelo objaviti, ker je bil predolg)
    ____________

    vprašanje za Borisa

    Kakšne "politične analize" imaš sploh v mislih? V prvi vrsti mora v neki deželi, kjer hočeš izvajati politično analizo sploh obstajati neke sorte politika. V Butalah pa 'politike' sploh ni. Torej ni kaj analizirati. V Butalah je le zoprn ravs in kavs, mutenje kalne vode, v kateri vsi in vsak po svojih močeh krade in goljufa. Torej so tudi pisci "političnih analiz" prepuščeni le svoji fantaziji, saj v takem kaosu lahko vsak "analitik" najde nekaj kar je treba kritizirati, popljuvati .. daje neke svoje predloge, ki nimajo nobene zveze z zvezo, čeprav se njegova kritika sliši utemeljena.

    ___________________

    Če strnem vse skupaj.

    Naši izvoljenci so v 25 letih naredili tak kaos, da ga je nemogoče rešiti na normalen način. Treba se je zadeve lototi kot se je tega lotil Veliki Karl (pa ne Erjavec) in gordijski vozel presekal na pol.

    Torej ...

    Edina rešitev je res trda roka. Oblastnik, ki bo organiziral narod in čisto zares glavnino bande, ki je z gospodarsko več desetletij trajajočo sabotažo popolnoma uničila državo - dal pred zid in brez posebne debate postrelil. To sicer ne bi bilo demokratično - bilo bi pa učinkovito. Predvsem bi se folk, ki bi preživel in še vodil državo v trenutku zresnil in se ne bi več zajebaval, ter kradel na vseh koncih. Vodilni birokrati bi začeli odgovorno izbirati najboljše možnosti in ne več najslabših ...

    Ja malo sem predlog .. ampak komuje....ter - včasih pač imam čas. Pa še slabe volje sem ..

    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jure, zadel si bistvo z tvojim nadaljevanjem dilem! Se najbolj se strinjam z vprašanjem, kdo pa sploh še bere bloge. Tuksj lahko le dodam, tudi ce jih bere pa obstaja velika možnost, da trešči v zid lastne funkcionalne nepismenosti!

      Izbriši
    2. Torej .. definitivno bi bilo treba poiskati NAJPREJ način, da človek zbere dovolj veliko skupino, ki bi se od ostalih ločila na bistven način:

      sestavljali bi jo svobodomiselni in ne sledilci ..

      osnovno vprašanje:
      KAKO DOBITI SKUPAJ SVOBODOMISELNE.

      Problem ni tako enostaven .. saj se ravno svobodomiselni razlikujemo od drugih, da ne prenesemo enoumja in se zato neradi združujemo v skupine.

      jeba ...

      Izbriši
  4. Najprej odgovor Juriju...
    V prvem odstavku sem - vsaj mislim - dovolj jasno napisal na kakšno oz. bolje čigavo
    politično analizo. mislim. Že Amsel je izpostavil nekatera imena. Jaz bi se omejil na
    Gustičiča in njegove zunanjepolitične analize. Lahko dodam le še nekdanjega komentaorja kulture in umetnosti na RTV -imena pa se trenutno ne spomnem..
    Za komentar ali analizo nečesa pa moraš poleg nepristranskosti imeti še ZNANJE. In to ne samo ozko poznavanje neke tematike. Toda kot sem napisal... pri nas so v zadnjih 20 letih na sceni predvsem plačani "kreatorji mnenj". Posamezniki so odstavljeni na stranski tir ali/in na spisku za "odstrel". Še eno ime
    bi izpostavil. To je Aleksander Lucu. Iz t.i. družabne kronike je znal najti širše povezave posameznikov in predvsem je znal pridobiti informatorje, ki so se in se
    izogibajo izpostavljenosti. Nek dober znanec Lucuja mi je dejal da ima Lucu več in
    boljše podatke kot jih ima SOVA. Tako je v včerajšnji izdaji Nedeljskega d. zopet napisal briljantno "analizo" dogajanj okrog Telekoma. Temu pa se lahko doda edino še zadnja novica da policija preiskuje študenta ki je odkril ranljivost informacijskega sistema katerega je uporabljala vojska in policija (in verjetno še kdo)

    Pa nekaj o kreatorjih mnenj. Aktualno je spinanje kako odločba US glede Patrie praktično pomeni da Janši in kompaniji sodišče/sodišča niso dokazala krivde..
    To je težka laž. V primeru ustavne odločbe , ki se tiče Janeza Janše : št: Up-879/14-35 , v 37 točki odločbe piše:
    " Glede na to, da je iz predstavljenega opisa mogoče razbrati vse znake kaznivega dejanja, so očitki pritožnika, ki jih uperja zoper stališča sodišč o obstoju znakov kaznivega dejanja, neutemeljeni. "

    Na žalost pa se ta točka konča s milo rečeno čudnim zapisom:

    " Tako ne gre za položaj, ko bi zakonski znak umanjkal iz opisa kaznivega dejanja, temveč za vprašanje, ali je zakonski znak sprejem (obljube nagrade) konkretiziran."

    Če "prevedem" : manjka denar na računu Janše ali podpisan blagajniški izdatek podkupovalca,
    To pa je novi "standard" na katerega kriminalci lahko odpirajo šampanjec.

    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boris, glede Lucuja se absolutno strinjam, Gustinčiča pa omenjam. Tudi sem napisal, da nisem nekatere poimensko navedel. Predvsem pa sem navedel tiste, ki so v 80-tih nekaj pomenili, kasneje pa so se iz taksnih ali drugačnih razlogov rahlo umaknili. Razen Miheljaka, ki je tako kot tvoja omenjena, premočrtno dosleden sebi. Priznam pa, da poimensko tudi tvojega soimenjaka Ježa nisem posebej omenil, pa si zasluži in njegovega kolega na isti strani Markeža.

      Pravi problem je seveda bistveno širši. Tukaj se bije 'mesarski boj' za medijsko nadvlado. Ravno danes sem poslušal, kaj je Slak pripravil kot uvod v prispevek, ki ga je namenil prazniku dela.

      Da ne komentiram njegovega izbora večine sogovornikov. Resnično smo kot "Sitting Duck"!

      Izbriši
    2. Pa saj o tem jaz pišem. Zmeda je tako velika, da je nemogoče ločiti zrno od pleva - dobrega poznavalca/analitika situacije od slabega.

      Vsak te poznavalce potem ocenjuje po nekih svojih osebnih kriterijih in potem odloča VEČINA (cepcev) o tem kateri "poznavalec" je bolj medijsko priljubljen.

      Na tej točki kvaliteta analize neha igrati vlogo. In kvaliteten poznavalec se dobesedno raztopi v množici, postane povsem neopazen - nepomemben, saj medijem zaradi odklanjanja večine (cepcev) ne prinaša dovolj denarja, ki danes šteje le skozi prodajo reklam, katere ceno pa določa velikost množice TV-gledalcev oddaje ali internetnih klikov ne glede na IQ posameznika ali cele (povprečen) množice.

      Če bi to ne bilo res, bi janševike že davno začeli ignorirati, saj v svojih razlagah 25 let meljejo isti drek .. da ne vzamem za primer RKC, ki isto melje 1500 let in ne glede na to nekateri ateisti po toliko letih verjamejo, da Frančišek ni le dober propagandist, ki hoče zajeziti množičen odliv donatorjev/vernikov iz RKC, ampak da bo dejansko iz RKC naredil nekaj drugega kot je to bila zadnje tisočletje. Malomorgen .. bi rekli Štajerci.

      Gre le za to, da je politika začela uporabljati RKC sistemske propagandne izkušnje glede pranja možganov publike in sicer:

      1
      svoje "resnice" nespremenjene ponavljaj do nezavesti vedno in povsod

      2
      resnice nasprotnika je treba čim bolj razpršiti, razvodeneti, vnesti 1000 različnih mnenj, da se na nasprotnih področjih ustvari čim večja zmeda

      In to sodobna kapitalistična družba intenzivno uporablja.
      To lahko opazujemo pri reviziji celotne zgodovine za 100 let nazaj, ko nenadoma včerajšnji izdajalci domovine postajajo heroji, okupatorji osvoboditelji, skrajni vampirski kapitalizem je nenadoma pravična delitev, vsi revni so za svojo bedo krivi sami, država niso več državljani ampak je to neka imaginarna institucija, ki ima lastnino, drugače pa dejansko sploh ne obstaja niti kot firma, ki bi imela neko odgovornost za poslovanje pred zakonom oz. pred ljudmi - niti politični vodje niso več nikomur odgovorni in le hudo izjemoma odgovarjajo pred sodišči v slučaju, da so le preveč arogantni in nedovoljeno (!!!) grebejo denar vsem na očeh.

      Izbriši