nedelja, 18. januar 2015

Dan mrtvega naroda!

Mogoče je današnji dan res namenjen nekoliko morbidnemu razmišljanju. Vendar razmere so pač takšne, da ni ne razlogov in optimističnega pričakovanja, da se ne bi spomnili, sedaj že zloveščega stavka takratnega Predsednika republike ob naši osamosvojitvi: »Danes so dovoljene sanje, ...« In bile so sanje, trajale so dvajset let in potem smo jih dosanjali!

Sedaj se ne zbujamo, hodimo pa naokrog kot mesečniki in se sprašujemo, kam so šle naše socialne vezi, kam je šla skrb družbe za posameznika, kam je šel nasmeh na licih velike večine naših ljudi. Zakaj nas vedno več gleda v tla ali išče uteho v povsem marginalnih zelo zasebnih zadevah. Kje smo ga tako polomili, da smo na najboljši poti, da bo Dan mrtvih  postal praznik nekega naroda.

Ko tako razmišljam in iščem »prvega gibalca« naše nesreče, me vse usmerja v našo kadrovsko politiko. Ni nobena učenost, da so problemi sposobne kadrovske selekcije v državi v obratnem sorazmerju z njeno velikostjo. Torej, čim večja država je, manj je problemov in obratno, manjša kot je, tem lažje se h koritu nagnetejo nesposobneži, bleferji, diletanti, lopovi vseh barv, skratka vse kar ima skupni imenovalec v njihovi sposobnosti, da uničijo prav vse česa se dotaknejo.

Ni mi žal, da se nisem takrat prerival v prve vrste (odgovornosti), niti nimam te volje več sedaj. Res pa je, da me je en minister vzel za kratek čas za pomočnika. Ravno toliko, da smo dokazali, da se dajo zadeve tudi izvrstno izpeljati in da ni nerešljivih problemov. Pomirja me dejstvo, da je od takrat minilo že več kot 10 let, vendar tiste naše najboljše rešitve še vedno veljajo, z njimi se hvalijo drugi, čeprav bi morale biti že zdavnaj nadgrajene in usklajene z nastalimi spremembami.

Torej, tem povzpetnikom smo zaupali, tako, naivno, dobronamerno in v zahvalo so nam izpeljali osamosvojitev brez da bi rešili vsaj temeljna vprašanja z našimi sosedami, recimo Hrvaško, pa če gre za ozemeljska vprašanja ali finančna. Zaupali smo našo prihodnost ljudem, ki nikoli niso imeli razčiščenih pojmov kaj je država, kaj državni interes in kaj državniški odnos.

Danes zbegano gledamo na uro in ugibamo, kje sta kazalca. Nihče pa ne opazi tega, da se naša ura, ki kaže v obdobje propada te države, vrti vse hitreje in hitreje. Po spletu se vrstijo napadi dobesedno nekih brezveznikov, ki dokazujejo svojo hlapčevsko miselnost in dobesedno slo po iskanju gospodarjev. V mislih imam gonjo za razprodajo državnega premoženja, ki jo zvito poimenujejo – privatizacija. Kot da bi vsi ostali bili proti njej! Res je, da kraljujejo tudi na Facebooku, res je, da nas je manj kot je prstov na eni roki, ki nas še ni zapustil razum. Res je, da se sploh ne jezim zaradi tega.

Vem pa le eno, vsaka stvar, ki se hoče rešiti, zahteva svoj čas in zgoditi se mora vseeno v nekem trenutku, ko obstajajo še možnosti za rešitev. Nam se pa zapirajo ta vrata možnosti! Zato, kupite si svečo, le eno in se pripravite na dan, ko jo boste z nostalgijo prižgali za našo pokojno državo!


Ta blog je moj prispevek k spletnemu zapisu E.M. Pintarja na MMC, ki pa so ga Slovenski puritanci na žalost odstranili!

5 komentarjev:

  1. Hvala za tehtne misli.
    Zaključek, Kaj storiti?
    Komu odvzeti moč in komu dati svojo podporo, tega pa nisi zapisal.
    Tako blog še ni povsem dokončan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vlado, imaš prav! To je prava 'neverendingstory'!

      Izbriši
  2. Mene dobesedno 'fascinira' neverjetna nekritičnost ljudi, ki 'rinejo' v politiko. Kot da bi po Petrovem načelu na vsak način in zagotovo želeli doseči svojo stopnjo nesposobnosti. Včasih je to veljalo za SDS šturmovnike, danes pa so to tipično ljudje iz SMC!

    Tomaž

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi povezava je vredna razmisleka!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, ja .. takle mamo .. dokler bo Pahor najbolj priljubljen politik Butal, se moramo zavedati, da je med voli-vci toliko umsko defektnih ljudi, da bodo v parlamentu vedno sedeli isti ksihti in posledično ne bo nobenih sprememb:

    Lejte - malo imam že dovolj tega pritoževanja nad politiki. So kakržni so - tudi Pahor. So le pokazatelj idiotizma Butalcev, ki jih vedno na novo volijo, potem pa jokajo po volitvah.

    Vse skupaj jke podobno idiotu, ki se s kladivom poči po prstu, da ga boli kot ne vem kaj. Potem pa TAKOJ, ko spet dobi priložnost, SPET in tokrat NAMENOMA s kladivom poči po prstu, potem pa SPET cvili, da ga boli ... in spet ... in spet ..

    Je*iga .. jasno, da je parlamentarcem fajn sedeti v parlamentu, si vrtati po nosu, skoraj zastonj žreti v restavraciji in biti za to kraljevsko plačan. Da so pa POPOLNOMA nesposobni pa niso sami krivi .. taki so pač prišli na svet in povrh vsega prepričani in naduti verjamejo da so cvet butalske inteligence.

    Da bo bolj jasno, še enkrat vprašam:
    KDO je že kriv, da tam sedijo in uničujejo vse kot slon v trgovini s porcelanom?
    No ...
    K D O ????

    Lp
    Gromovnik
    ;o))))
    ps.: pa brez zamere

    OdgovoriIzbriši