sreda, 12. november 2014

Vse skupaj je že prav 'zabavno'!

Danes je bil, vsaj zame, zelo zanimiv Studio ob 17. prvem radijskem programu. Najprej sem mislil, da sem padel v neke vrste »časovno luknjo«! Zakaj? Zato se se je odvijala povsem resna razprava na temo kako izboljšati management v Sloveniji in še posebej v državnih podjetjih in tudi v javni ter državni upravi.

Moram priznati, da je svojo vlogo upravičil le dr. Kovač, ki je vsaj zame, skorajda humorno namignil, da po obdobju 90-tih let ponovno odkrivamo »toplo vodo« na področju vodenja. Všeč so mi bili tudi vzkliki drugih udeležencev, češ »ljudje so naš najpomembnejši kapital«...

Skratka, po skoraj dveh desetletjih se vračamo na mesto iz katerega smo naklepno »pobegnili« in pričakujemo, da nam bo usoda to oprostila in da bomo čas zavrteli nazaj za toliko, da bo izgedalo, kot da vse teh let nismo izgubili.

Zato sem malo pobrskal po arhivu in našel, da je v št. 09/1997 mesečnika DELO in KADRI, pred sedemnajstimi leti pisalo tako:

»Nov pristop k vodenju v podjetju mora zato temeljiti predvsem na enakopravni izmenjavi nalog, stališč in informacij zaposlenih in njihovih skupin (t.i. transakcijsko vodenje), celoten uspeh vodenja pa je odvisen od harmoničnega delovanja vodstvenega vrha in vodij najrazličnejših skupin, ki so odgovorne za izpeljavo sprememb v podjetju.

Podjetje, ki želi stopiti na pot preobrazbe, mora najti jasne odgovore na naslednje sklope nalog oz. vprašanj in o tem izraziti svoje stališče:
- opredelitev vizije podjetja in analizira primerjalnih prednosti, ki omogočajo zadovoljitev novih strateških ciljev podjetja.
- opredelitev osrednjih poslovnih procesov, ki so pomembni za dosego ciljev, in izločitev vsega tistega, kar ni pomembno pri racionalizaciji stroškov in ustvarjanju dodane vrednosti.
- podpiranje le tistih sprememb, ki so vedno namenjene strategijam zniževanja stroškov in povečevanju dodane vrednosti, ki ju moramo obravnavati v medsebojnem prepletanju in ravnovesju.
- določitev skupine, ki bo vodila spremembe, ustvarjala kulturo sprememb in skrbela za načrtno spreminjanje administrativnega vodenja podjetja v podjetniško strukturirano podjetje.
- oblikovanje strategije odpravljanja odporov do sprememb, ki mora temeljiti na kritični analizi dosedanjih razmer, jasni viziji, razvoju različnih podpornih sistemov, iskanju političnega konsenza in sprotnega nadzora sprememb.
- kako doseči prenos moči odločanja in odgovornosti na decentralizirane skupine ljudi, ki bodo uresničevali želene in načrtovane spremembe in postali središče nove organizacije podjetja.
- organizirati vodenje in izvajanje sprememb kot hkratno ustvarjanje novih poslovnih mrež, kjer potrošniki ali pa poslovni partnerji postajajo partnerji in soustvarjalci vrednosti podjetja.
- kako doseči povezanost uspešnosti vodstvenih skupin in odvisnost od sistema njihovega nagrajevanja in promocije (sistemi delitve dobička, solastništvo, zavarovanje, izobraževanje...), ki so bili do sedaj rezervirani zgolj za redke izbrance.
- kako doseči zavedanje, da so v podjetju daleč najpomembnejši ljudje in njihove sposobnosti, in kako med njimi ustvariti kulturo sodelovanja ter kooperativnosti in ne konkurence.
- kako doseči uravnoteženje spodbud in odgovornosti za spremembe od spodaj in od zgoraj.

Pri tem pa je najpomembnejše spoznanje, da je končni uspeh sprememb odvisen od najšibkejšega člena v organizaciji, kar zahteva skrbno načrtovanje spremembe s poslovnimi načrti skupin in "lastnikov" projektov in njihovo povezovanje v splete globalnega in neprestanega spreminjanja in prilagajanja podjetja.«

Torej, da ne bo nesporazuma, ta tekst je nastal pred skoraj 20 leti. Že takrat je bil marsikomu odveč, predvsem psihopatom in tistega obdobja. No vmes je zrasla nova generacija, ki je verjetno tudi ob današnji oddaji zastrigla z ušesi, ko so v Studiu, ob dejstvu, da jih je bilo lepo za poslušati, sploh ko so razlagali zadeve prav iz prve in druge polovice 90-let, ter razlagali kaj je sploh bistvo gospodarjenja

Ampak, kaj ko je vsaj  zame vse skupaj izgledalo kot omamno dišeča juha, vendar popolnoma neslana. Nočem, da kdor koli ta zapis vzame kot kritiki, še zdaleč ne. Toda mora se le opozoriti na eno stvar, voditeljica je kar naprej spraševala »in kaj pa vodstvo, ali mora podpirati«...? V vsej enourni oddaji pa nisem niti v eni besedi ničesar slišal o tem, kako recimo uveljaviti v polju managementa odnos subsidiarnosti, torej avtonomije in subordinacije. Kako se torej dosega polna odgovornost za lastne sprejete odločitve in kdaj se lahko problem prenaša na višje nivoje.

Poseben problem je tudi razumevanje vloge politike, da ne pade v »desetarsko« vlogo do gospodarstva, da pa vseeno zaradi nujnosti prisotnosti predstavlja moralni stabilizator in oporo za vse mogoče deviacije, ki so tako priročne in ki smo jih sploh v zadnjem desetletju »imenitno« demonstrirali« v praksi (korupcija in klientelizem).

Seveda je potrebno tovrstne diskusije podpirati, vendar naj ne bo cilj teh aktivnosti podprtih z entuziazmom voditeljice, »obujanje mrliča« ali izvedba naslednje scene »Back to the Future«, temveč lakmus za to ali sploh imamo nastavke za spremembe. Moj odgovor je, da še ne – to je pač dejstvo. In težko me bo prepričati, da se bo kar koli spremenilo še v naslednjih 20 ali celo 30 letih. 

6 komentarjev:

  1. Zabavno in žalostno! Predvsem to, da so iz "odbora 2014" protestirali za demonokracijo pred RTV hišo. Genski bratje kretenotaedrov, ki po MMC svinjajo, no to pa je krasna druga plat iste njihove medalje časti(hlepja)!

    OdgovoriIzbriši
  2. .. v Butalah kaj drugega sploh ni pričakovati .. in kot trediš: (vsaj) naslednjih 20 let se ne bo spremenilo nič .. če se kdaj sploh bo - dodajam jaz.

    OdgovoriIzbriši
  3. - Boris

    Jaz mislim da se bo moralo nekaj spremeniti. Upam samo da ne bo ta sprememba nasilna. Pa bom omenil samo en aktualni primer ob sedanjih poplavah. Kdo je za stanje odgovoren in kriv se že ve. Nesprejemljivo je da smo od 74 miljonov € evropskih sredstev porabili le 16 za urejevanje protipoplavnih ukrepov. In to ne v enem letu ampak pod 6 ministri za okolje in prostor.
    Glavni razlog pa je v tem da je neka politična opcija uspela "sprivatizirati" več kot polovico državnih namenskih sredstev za potrebe njihovega lobija - savske elektrarne.
    Imena in odgovornosti na celi liniji so znana , kakor tudi posledice. Bo potrebno koga stresti iz hlač ????

    OdgovoriIzbriši
  4. Boris - marsikaj se ve, ampak ker je vpletenih preveč raznih uradnikov, bodo vsi kot mali otroci v vrtcu kazali s prstom en na drugega in posledično se ne bo zgodilo nič, ali pa bo v zapor šla kakšna žrtverna ovca kot Krašovec v primeru "Mariborska škofija". Drugi bodo pa gledali v strop, vrteli palce sklenjenih rok in se delali nevidne.

    ***biga - to so Butale in bodo vendo take ostale.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jure..
    Obstoja pa še en varianta....državljanska nepokorščina. Pa se bom poslužil še enkrat poslužil primera ob teh poplavah. V Renčah so ljudje samoinicitivno zgradili
    protipoplavni nasip ob reki Vipavi. Pa je priletel inšpektor in jim prepovedal nadaljevati - ker niso imeli soglasja za katerega bi morala biti narejene študije in
    vsa druga kur*eva procedura. Na srečo je bil nasip skoraj končan in je preprečil izlitje Vipave. Ob naslednji podobni situaciji bi morali ljudje inšpektorja nagnati pa
    še koga.
    Drugi primer se je zgodil sinoči v Koritnicah. Domačini so sami dobro vedeli . brez
    študij in projektov ter satelitskih analiz , kaj narediti da preusmerijo vodo ki je tekla
    skozi vas in zalivala hiše. Na srečo je bil pri roki kopač s katerim so izkopali kanal
    in vodo presmerili da teče mimo vasi v nižje ležeče polje. Pa naj se pojavi sedaj
    inšpekcija ker niso imeli vodnega soglasja. Mislim da bi se verjetno nekdo kopal.

    In takih malih podobnih primerov je na tisoče. Tragikomično je bilo nocoj poslušati
    (na POPTv) kako še čakajo na nek superduper program ki naj bi obdelal podatke in
    pokazal kje so poplavljena področja. Nekaj minut prej pa jih je kamera pokazala v živo. Za koga se je zapravilo nekaj miljonov da lahko nekdo gleda slikce post mortem ?
    Bando bo potrebno razgnati na silo. Sami ne bodo odšli.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja, jaz se čudim ljudem, da se pustijo ustrahovati v takih situacijah, in da sami ne zrihtajo zadev kot so taki nasipi in jarki. Pa kaj potem, če pride inšpektor? Kaj pa konkretnega on lahko naredi? VSAKO sodišče bo dalo prav ogrožencem, če bi do tega prišlo. Pavijane je treba enostavno ignorirati ... ali si lahko predstavljaš kakšen cirkus bi bil, če bi tako "samoinciativno gradnjo" poskusila država preprečiti s policijo? Po moje pade vlada in tega si ne bi dovolil nihče.

    OdgovoriIzbriši