petek, 16. september 2016

Kdaj pridejo v Slovenijo tuji investitorji?

Resnično mi je v lastno veselje prebirati moje uvodnike, ki sem jih pisal za mesečnik »Delo in kadri«. Pričujoče misli, ki so posredovane v nadaljevanju, so bile objavljene marca 1997. Torej le še pol leta in bodo te misli 'praznovale' častitljiv jubilej 20-obletnice.

»Vsa mogoča prebiranja, ki se v zadnjem času dogajajo v Mariboru, včasih prinesejo s sabo celo kaj koristnega. Takšna korist je vsekakor bil ustanovni sestanek Gospodarskega razvojnega foruma, ki bil zanimiv predvsem zaradi tega, ker je g. Simon Armstrong, svetovalec Phare podrobneje predstavil pomen tujih naložb za lokalno gospodarstvo.

Posebej moramo izpostaviti udeležbo z domače strani, saj so prišli številni vabljeni župani kot predstavniki občin oz. njihovi strokovnjaki za področje gospodarstva. Vendar besede, ki so jih morali poslušati s strani tujega strokovnjaka, niso bile prijazne našim ušesom.

G. Armstrong ni hotel najti nobenih naših posebnih kompetitivnih prednosti, kot je n. pr. nizka cena delovne sile, pridni delavci, visoko kvalificirana delovna sila, visoki donosi itd. Mnogi naši javni delavci, ki so že videli može iz tujine, predvsem iz elektronske, farmacevtske in druge industrije, ki bi z avtovkami prinašali investitorski denar k nam, so bili zato zelo razočarani.

Kaj nam torej preostane? Kje so naše preostale možnosti? Spoznanje je zelo kruto! Če je naša edina prednost, da smo na križišču Evrope, potem vemo, da vodijo vse poti preko nas. Potem se moramo bolj zazreti v možnosti storitev na področju turizma, bivanja v času tranzita, in zadeve urejati v našo korist zlepa in zgrda.

Globalizacija proizvodnje in storitev v svetu se namreč nevarno razvija v tisti smer, ko se namreč ugotavlja, da je popolnoma vseeno kjer je naročnik storitve in kje porabnik. Ko se tudi gibanje delovne sile in problemi brezposelnosti več ne ugotavljajo znotraj meja ene države temveč se opazujejo kot globalno nihanje.

Zato se pred nas več ne postavlja dilema temveč le spoznanje, da sta v svetu mogoča le dva temeljna pristopa:
- prodajati cenene stvari razvitemu svetu zato, ker je za njihovo proizvodnjo nizko vrednotena delovna sila, ali
- prodajati najbolj moderno in z znanjem najbolj sofisticirano opremo, ker so v tem tudi plače najvišje.

Kje je naše mesto, verjetno ni potrebno ugibati! Dovolj je le, da se zazremo v poročila makroekonomistov in pogledamo, kakšni so trendi v družbi na področju investicij v razvoj, naložbe v nove tehnologije in v novo znanje. Tega pri nas preprosto ni. In ker tega ni, pomeni da tudi ni potrebe, da se troši denar, ki bi bil ustvarjen v visoko propulzivnih panogah, ker teh pri nas preprosto ni.

Ali jih torej ne vemo ustvariti! Nikakor, problem je le v tem, da nimamo potrpljenja za vizionarske pristope, in se preveč zadovoljujemo s parolami tipa »mercedes sedaj in tukaj«. Odgovor na vprašanje, katere so visoko propulsivne panoge je preprost: to so vse tiste panoge, ki zahtevajo investicije v vse vrste poslovnih funkcij - tudi v razvoj itd. Torej hočejo stroške tudi v tej smeri. Kajti umen gospodar ve, da tudi previsoki dobi~ki niso v dolgoročno korist nikomur. Visokih in hitro dosegljivih dobičkov so veseli le špekulanti, ki tečejo na kratke steze.

Kaj torej početi s podatkom, da konfekcionarji v Tuniziji delajo za manj kot dolar na uro, v Egiptu za 63 centov, v Keniji za 30 in v Pakistanu ali Vietnamu za 26 centov. Nič! Našega tekstilca lahko zabijemo navzdol, tudi na 15 centov na uro, pa ne bo konkurenčen. Zakaj, ker mu na grbi čepi neproduktiven in še večkrat bolj preplačan državni uradnik. Ker mu velik del zaslužka ostaja v tujini in ga ne more v vrednostnem smislu prenesti v državo.

Tuji investitorji torej ne bodo prišli v Sloveniji. Vsaj ne pod pogoji, pod katerimi jih mi pričakujemo. Če bi pa že prišli, bi to bili investitorji sumljive provenience. Investitorjev, ki se jih ne bi morali sramovati pa še nekaj časa ne bo. Razlog je predvsem v tem, ker tudi domačih kakovostnih investitorjev primanjkuje. Prihodnost je vsekakor na področju storitev.«
2 komentarja:

 1. Dodatek

  Osnovna napaka se Butal drži že od nekaj let pred vstopom v EU, ko je ocena EU zahtevala drastično zmanjšanje nezaposlenih .. in takrat smo to storili s širjenjem birokracije najprej v državnem aparatu, potem pa še s poblaznelim drobljenjem občin .. ob enem pa uničevali industrijo - torej dodano vrednost v gospodarstvu od katere živi tudi država na veliko.

  Ko sem o tem pisal na blogih so se vsi norca delali in da pojma nimam o ekonomiji, češ da je zdaj birokracija v ekonomiji šteta v "usluge" in tako enakopravna gospodarska dejavnost.

  Nihče ni hotel razumeti, da množice občinskih uradnikov, ki prelagajo 10 minut na dan papir ostali čas si pa vrtajo po nosu ali riti ne glede na to ali sede v državnih uradih, občinskih, bančnih, zavarovalniških, pravnih pisarnah - enostavno ne ustvarjajo nič razen stroškov. Včasih bi rekli: "Bogu kradejo čas, nam pa denar s svojo lenobo!"

  A veš, da imajo Butale 4X več pravnikov kot je EU-povprečje? In samo zato, ker morajo vsi pravniki živeti delajo (seveda pravniki sami!) tako zakonodajo, da se le malo postopkov pred sodiščem konča v desetih letih - če se sploh konča.

  Hja .. *ebena situacija. Kaj naj zdaj? Če uradništvo zbrcaš na cesto torej zmanjšaš za 65% na normalno količino, se bo brezposelnost podeseterila in EU nas bo brcnila ven. Prav gotovo!

  V bistvu so najmanj 2 generacije uničene s to butalsko politiko in .. Butalam ni pomoči. Res .. nobene pomoči!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Sicer pa si ne bi mogel želeti boljše potrditve napisanega, kot pa so bile nekatere diskusije is strani poslancev SMC ob današnji propadli interpelaciji Gašperšiča! Neoliberalizem je trdno v sedlu!

   Izbriši