nedelja, 1. maj 2016

Razmišljanja o Sloveniji v EU!

Priznam, glasoval sem proti vstopu v EU. Razlog je bil preprost. Komaj vzpostavljena država mora po mojem mnenju najprej dozoreti. Mora »prespati« vsaj dve ali tri desetletja svoje samostojnosti in politično zadihati. Vendar pri nas je prevladala povsem liberalistična orientacija, v kateri se je prosto po Heglu zagovarjalo predvsem "posebno", pozabljalo pa se je na smisel "splošnega". S tem da so posebno enačili z zasebnim, splošno pa smo razkrajali s privatizacijo za vsako ceno. Ker ta dilema ni bila razrešena se nam je kot umetna dilema nenehno zastavljalo vprašanje "nacionalnega interesa". Pa vendar prav nacionalni interes predstavlja enega od stebrov splošnega.

Na globalnem trgu namreč ne tekmujejo podjetja, kot zgolj reprezentanti "posebnih" ekonomskih interesov, temveč države kot nosilke nacionalno (lahko tudi družbeno) artikuliranih interesov. Vzemimo samo primer ZDA, kjer na deklarirani ravni nihče ne govori o "ameriškem narodu", pa vendar v svojem uveljavljanju ekonomskih, političnih in tudi vojaških interesov, vidimo jasne obrise izraženega "ameriškega nacionalnega interesa".


V naši državi se srečujemo predvsem z odsotnostjo državniške modrosti in če nas recimo prepričujejo, da smo obsojeni na sedanje politične elite, da sprememb ne bo, da je interes vseh le nadaljevanje ropanja, je stanje še bolj zaskrbljujoče in žalostno.

Tisti narod, ki ne razume, da je njegova država zgolj instrument s katerim zagotavlja pogoje človeka vrednega življenja svojim državljanom in seveda predvsem pripadnikom večinskega naroda, si države ne zasluži. Torej sodi v polje preverjanja smisla neke države predvsem vprašanje ali se dosega temeljna vloga države na gospodarskem področju, socialnem področju, kulturnem itd. predvsem pa je smiselno postavljanje takšnih vprašanj, ki izpostavljajo smisel in pomen družbene kohezivnosti.

Torej povsem konkretno! V te kategorije se lahko v to uvršča n.pr. tudi vprašanje socialne varnosti, vprašanje minimalne plače, vprašanje plačnega sistema (kako se deli "plen" ustvarjenega DBP) in seveda vprašanje osebnega ter tudi seveda družbenega razvoja. Gre seveda za določen paradoks, če je egoizem v polju posebnega je nezaželen, je v polju splošnega zaželen. Torej država ima pravico do egoizma, posameznik pač ne!

Največji problem in težava naše države, ki traja že več kot dve desetletji, je odsotnost kadrovske politike kot integriranega pristopa in sposobnost povezovanja isto in različno mislečih ljudi v skupno delovanje za doseganje "splošnih ciljev" ob spoštovanju "posebnih", če le ne posegajo v polja demokratičnih pravic drugih.

Na tem izpitu pada vsakokratna aktualna vlada in to zato, ker v okviru enake organiziranosti države, kot jo poznamo že od nastanka, jemlje kot postulat stabilnosti države "posebne" in ne "splošne" interese in mnoge anomalije, ki smo jim priča, kot so nagrade v državnih podjetjih, nastanek tajkunov, izključevanje ljudi, utemeljitev egoizma kot vrednote, in še bi lahko naštevali, naenkrat postanejo ključni dejavnik »stabilnosti«! Temu moramo preprosto narediti konec, ker drugače bo to pomenilo naš konec! Konec te države!

16 komentarjev:

  1. Ja .. dober povzetek dogajanja.

    Kadrovanje poteka po ustaljeni praksi iz SFRJ - položaje zasedajo partijski člani in sorodniki, katere pač menjajo glede na oblastno stranko in celo kadrovanje nima nič, ampak res popolnoma nič s strokovnostjo modela, ki pride na nek položaj po "partijski liniji".

    Zato pa imamo mafijsko strukturo, kateri le največji debil lahko še reče "država".

    In - POUDARJAM - dokler bo temu tako, pa še dolgo, dolgo bo tako, ni niti najmanjših možnosti, da Butale kdajkoli postanejo resna država.

    Predvsem za to, ker se VOLIvci delijo le na 2 pola:
    - projanšiste
    in
    - antijanšiste
    Domet povprečnega butalskega VOLIvca pa ne seže dlje od tega. Kaj šele, da bi dojel kako ga ta partijsko-sorodstvena mafija vleče za nos pred vsakimi VOLItvami.

    Dokler ne bom opazil občutne spremembe v kadrovanju, mene zbirališča za vole t.j. VOLIšča sploh ne vidijo več, saj ne vidim smisla v tem, da izgubljam čas in delam po nekih papirjih križce ali krogce samo za to, da bi odločil kdo me bo ropal v naslednjem štiriletju. Oropan sem v vsakem primeru in je čisto vseeno s kakšno pobarvano coto na kolu, katero politiki naduto imenujejo zastava, maha ropar.

    ČISTO VSEENO!

    Ajde .. mej se lepo kolikor se pač lahko.
    J

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogoče pa bi veeeliko število neveljavnih glasovnic "izrinilo" majhne prisklednike iz parlamenta. Res je sicer, da politika dveh polov ni idealna. Je pa vsaj bolj predvidljiva. Danes je vsako glasovanje podobno LOTO žrebanju. Vsebina in odgovornost za sprejeto, več ni pomembno.

      Izbriši
  2. Pozdravljen Amsel in seveda tudi Jure.

    Amse... predzadnji odstavek pove bistveno. Jure pravi da je kriv volilni sistem. Tudi, toda... bistveno se je zgodilo pred 26 leti
    ali celo kako leto prej. Država nam je bila ugrabljena - prodana.

    Pa kako to vidijo v tujini:
    http://journal-neo.org/2016/02/22/a-yugoslavian-fantasy-24th-versus-149th-place/

    OdgovoriIzbriši
  3. Naj vama kot dodatek zaupam le eno! Poslušal sem 'žebranje' na posvetu v Državnem svetu, na temo 'Nacionalni posvet o vlogi rezervnih sestav pri zagotavljanju varnosti v RS – 1. del' (RTV SLO3) in se mi je kar samo vsililo spoznanje - nikjer nimamo koncepta!

    Ker nimamo koncepta (doktrinarnih izhodišč) za državo, nimamo za obrambo, niti za ekonomijo, kaj šele za zaposlovanje, socialo, šolstvo, zdravstvo...!

    Posvet je bil ena sama polomija, čeprav so diskutirali v glavnem moji dobri znanci in bivši sodelavci! Če bi jim pa človek kaj pojasnil, pa bi znoreli od ugovarjanja.

    P.s.: Boris, nimam tvojega e-naslova!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ni samo ta posvet polomija .. polomija so vsi posveti do sedaj.
    To so pač Butale. Samo Butalci so verjeli tisto pravljico o Švici - ker tam nikoli niso bili-

    In še zdaj sanjajo.
    Celo med posveti se ne zbudijo.
    Že 26 let - od kar so nam (kot pravi Boris) ukradli državo.
    In jo spremenili v lastno mafijsko ozemlje.
    Butalci pa sanjajo naprej.

    VERJEMITA mi oba - nikoli več ne bo bolje .. tule pod Alpami.
    VOLIvci so pač tako trapasti kot voli.
    Vedno slabše bo .. vedno slabše.

    SApomnim se, da sem leta '92 v obliki znanstvene fantastike napisal zgodbo o bodočnosti Butal in jo poslal nekaj urednikom. Nit eden je ni objavil (takrat je internet bil še v povojih).
    Zato, ker sem napisal to kar se zdaj dogaja.

    Jebeni narod butalski .. nimamo šans!

    Lp
    ps: poskrbita vsaj za sebe!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jure, mene jih je sram, hkrati pa je Franc Čučko nekje lepo napisal "so pa dekorirani ti naši generali kot božična drevesa, kot da kar padajo in vojne v vojno!"

      Izbriši
    2. Drži.

      Po drugi strani pa sem od nekdaj prepričan (zanimivo, da trdi tudi Janša, ki je sam član te mafije), da je UDBA-mafija to vse organizirala in ukradla sebi celo butalsko ozemlje, katerega izkorišča zdaj do zadnje kaplje krvi.

      Izbriši
  5. @Boris - ker ne odgovarjaš na maile .. morda boš videl tule: HVALA za zgornji link .. NEO sem dal med priljubljene. Vsebine za branje pa imam do p'oletja čez glavo.

    Vsekakor je v tistem članku o razbitju Jugoslavije analitično napisano vse, kar jaz že dolgo vem in bluzim po drobcih v raznih blogih.

    Nekaj podobnega je nek avstrijski analitik objavil že 1992 ali *93 v Die Presse. Natančno vse o tem kako je CIA delovala sredi *80ih in UDBA-vampirjem pomagala priti do plena - USA in Evropi pa je YU pomenila premočno motnjo. Ko sem to razlagal v Butalah, so me seveda skoraj pretepli in bi me kakšni janševistični "veterani vojne za Slovenijo" še danes.

    Žalostno, žalostno - kako bebav je narod v katerega sem bil rojen.

    Pa pravijo, da moram spoštovati svojo domovino, zastavo grb ... ZAKAJ HUDIČA ENEGA PA MORAM JAZ TO SPOŠTOVATI??
    Po moje si mora nekaj/nekdo moje ali kogarkoli spoštovanje zaslužiti.
    Jaz ne znam "spoštovati" na ukaz nekoga tretjega. Recimo Janše ali Pahorja ob katerih mi gre na bruhanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jure, saj ne vem niti kje se me drži glava. Dobim pa sleherno tvojo pošto, ko napišeš komentar. LP!

      Izbriši
    2. Mene je tudi življenje vrglo ob tla, da ne vem kako se bom pobral. Niti jamrati nimam časa.
      Lp

      Izbriši
  6. Jure...
    Zgodba o UDBI je pravljica katero ima posebno rad SDS. Če bi v DZ
    bilo govora o krofih bi Breznik privlekel na dan UDBO in Barbaro rov.
    Jugoslavija in z njo Slovenija je dobila posebno mesto v ameriški
    politiki katero so celo zapisali v dokumentu National Security Decision Directive No: 133 s posbenim naslovom " US Policy towards Yugoslavia" . Dokument je bil deklasificiran 1990.
    Ta dokument pa je bil le del dokumenta NSDD No 64 izdanega 1982 s
    katerim je bila določena "politika" napram vzhodni Evropi.

    Več kot je novih dokumentov in pričevanj bolj norijo z udbaštvom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sicer se strinjam, pa vendar ne gre pozabiti, da je Amerika najprej na svojo stran pridobila ravno UDBA-še in so ji ti še kako radi pomagali pri celi zadevi. To je takrat v drugi polovoci 80-ih bil popolnoma prodan folk, ki je bil sposoben za 10 USA-$ svojemu očetu požgati hišo. Verjemi - z njimi imam osebne, zelo grenke izkušnje.

      Če ne bi UDBA sodelovala v celi zgodbi, bi USA imela presneto težko nalogo - tako je pa šlo vse kot po maslu. Kučan in Janša .. ter ostali "osvoboditelji" so bili le palčki v tej umazani igri, katero je v bistvu začel voditi ljubljanski Maček .. njegov brat pa je naredil takrat eno prvih samostojnih podjetij in začel dobavljati kompleten elektro material za - najprej Jugoslavijo, po odcepitvi pa za celotno Slovenijo - pa o tem tajkunu nikjer besede. Sedaj to vodi njegova hči Agata .. njen mož Sandi Bucik, je pa stalno v vrhu politike in nadzoruje razvoj interneta. Je pa tako pameten, da se nikjer ne izpostavlja in je že 3 (!!) desetletja nekakšen podsekretar na VSEH ministrstvih .. zdaj trenutno pa iz ozadja ureja zadeve na UKC.

      Zavedati se moramo, da pri hobotnici vedno vidimo kot najboilj nevarne samo lovke ... glava je nekako izven opažanj - čeprav je najbolj pomembna.

      Mi se vedno ukvarjamo z izpostavljenimi politiki, ki pa so le lutke. Pravi igralci, tisti ki vlečejo nitke marionet so nam pa skriti. Udbaška šola - verjemi, da res.

      Tudi v SFRJ se nam ni sanjalo kdo vodi UDBA in le nekaj nas je vedelo, da UDBA drži v rokah kompletno zunanjo trgovino SFRJ. Nekateri izseljenci smo jih od blizu spoznali. Zisti, ki so se podredili so kar dobro prišli skozi . take uporniške, kot sem jaz so pa zgazili kot ti zagiš glisto na vrtu.

      Izbriši
    2. Jure....
      Američani niso imeli nobenega velikega problema z UDBO, tisto klasično katere že dolgo ni bilo več oz . po 1974 so bili le ostanki podeljeni po republiških vrhovih SDV in so se predvsem ukvarjali s seboj in med sabo.
      Amiji so morali začeti v vrhu in so. In začelo se je v LBS,
      polovalnici LB v New Yorku ko je bil za direktorja postavljen nekdanji ameriški ambasador Lawrence Eagelburger. Ta je morala zpreti ker je prišla pod preiskavo UN pa zaradi vpletenosti eminentnih imen ZDA, administracija ni želela sodelovati pri preiskavi. Druga
      poslovalnica LB ki je odigrala svojo vlogo je bila LHB v
      Frankfurtu. Smešno je sedanje preiskovanje bančne luknje ko
      akterji v LHB ne vedo ničesar. Zato pa mora biti NLB nujno
      prodana. Da se zbriše banko s vsemi arhivi vred.
      Pa raje neham :-))

      Izbriši
  7. Ja .. seveda - te zgodbe sem tudi že bral .. verjetno celo od tebe. Vse kaže, da so delovali na več nivojih .. ajd - lepo spi. Za karkoli drugega je že davno prepozno.
    ;o)

    OdgovoriIzbriši
  8. Boris, tudi sam mislim da je uporaba termina UDBA le priročna zloraba za pojasnjevanje lastnih travm!

    OdgovoriIzbriši
  9. evo tule je link na moj blog
    položaj Slovenije v svetu
    http://www.rtvslo.si/blog/da-ping/neverjetna-slucajnost/109116

    poravkar sva spet z ikotom imela "bližnje srečanje tretje vrste"
    To je tako hud primerek, da se samo pojavim v kakem komentu, pa tip čisto vun pade in zmerja kot norec - potem pa opozorim admina, ki ga takoh briše in blokira.
    A si lahko misliš, da je tak neizmeren kreten?
    Lp

    OdgovoriIzbriši