sreda, 10. julij 2024

Razsulo zahodne »obrambne« politike

V teh dneh se v Washingtonu pompozno praznuje čas, ko je 12 držav pod vodstvom ZDA ustanovilo NATO kot Severno Atlantsko »obrambno« zavezništvo. Bilo je to leta 1949 in šele maja 1955 je nastal odgovor v obliki Waršavskega pakta. Torej, NATO, ki je vedel da so zahodne države ogrožene ustanovi miroljubno in obrambno zvezo, katere cilj je mir, demokracija in svoboda. Mimogrede, ukradli so še geslo Alexandru Dumasu iz »Treh mušketirjev«, saj veste, ono »Vsi za enega, eden za vse«.

In v teh dneh je NATO opravil bilanco svoje uspešnosti. Krepko je vpleten v Ukrajinsko – Ruski konflikt, praktično je razorožen – ni streliva, ni težkega orožja, razvil je brezupne mehanizme vojaške pomoči državi, ki ni niti njegova članica in grozi mu, da v ZDA pride do spremembe na političnem vrhu.

Zato ni naključje, da številni neodvisni vojaški analitiki opozarjajo na pravo bistvo tega velikega mitinga v ZDA. Bistvo je v tem, da se ustvarijo zadostni mehanizmi za vsaj štiri-letno pomoč Ukrajini v primeru da zmaga Trump. Ta, zelo podel načrt pa je v bistvu nadel zanko okrog vratu Evropski ekonomiji. Teh 50 mrd pomoči Ukrajini pomeni samo za Slovenijo razpolovitev sredstev v državnem proračunu, recimo za področje šolstva ali pa sociale. Razpolovitev dosedanjih sredstev, da se razumemo. Je le začetek tega procesa.

Hkrati se Nemškemu kanclerju Sholzu šele sedaj svita, v kakšno vlogo so ga dobesedno porinile ZDA, namreč da je valpet evropskih članic NATO zveze. Recimo, sedaj se je prvič zgodilo da Nemški generali na tleh ZDA, konkretno na Aljaski vodijo vojaške vaje združenih taktičnih enot – praktično na meji z Rusijo onkraj Beringovega zaliva. In pri tem si idiot Pistorius še privošči izjavo v stilu – Putinu moramo pokazati, da se ga ne bojimo!

Odgovor pa je prišel v teh dneh in to takšen, da se o njem zaenkrat le še šepeta v krogih ekspertov. Kot je znano se izvajajo v Belorusiji velike združene taktične vaje, kjer se preizkuša taktične zamisli o uporabi nuklearnega orožja. Te vaje so bile le odgovor na predhodne majske in junijske NATO vaje (zopet pod vodstvom nemških generalov). Najprej je bilo rečeno da sta v vaje vključeni le Rusija in Belorusija, ampak sedaj pa je znano da so na teh vajah prisotne tudi enote Kitajske armade in to ranga divizije. Stratka, Stoltenberg je zblaznel, ko je slišal to novico.

Seveda pa je tudi Scholz znorel, ko je prvi dan srečanja izvedel da NATO (beri ZDA) na ozemlju Nemčije razmešča nuklearne rakete. Sicer res samo 9 raket, ki imajo doseg 2.500 km, kar za resen napad ni dovolj, je pa dovolj da Rusijo upravičeno krepko razbesni! Pa tako se je trudil Nemški kancler, da ne bi izzival Rusije z dobavo Taurusov Ukrajini. No, sedaj je tako ali tako vseeno, saj je Scholz izjavil, da "...Nemčija kot največja Evropska NATO članica ima tudi največ odgovornosti v EU do NATO". Pozabil pa je seveda na pomembno dejstvo - Nemčija te vloge ob nastanku NATO še ni imela, šele s soglasjem Rusije in Nemško združitvijo leta 1990 je ta status tudi pridobila.

Znorel je tudi Biden, ko je zvedel da je na dan njegovega nastopa na »NATO slovesnosti« v Moskvo pripotoval Indijski šef vlade Narendra Modi in podpisal s Putinom »več sporazumov«! S tem se je podrl celoten propagandni konstrukt – od NATO slovesnosti pa do »napada« na otroško bolnišnico v Kijevu.

Sicer pa še največ povedo besede neke novinarke, ki je v studiu dejala, da je poklicala svoje vojaške zveze v Washington in jih vprašala, kaj menijo o velikem upadanju politične moči njihovih zaveznikov. Omenila je premiera V. Britanije Sunaka, pa predsednika Francije Macrona, Nemčije Scholza, Rutheja na Nizozemskem… Pa ji je ta visoki uradnik odgovoril, "...nas to sploh ne skrbi – nas skrbijo novembrske volitve v ZDA". Tudi nas bi takšen odnos moral skrbeti, ko se vojska odkrito vmešava v civilne zadeve pa se nikakor ne bi smela, sploh pa ne niti s takšnimi izjavami...kaj njih skrbi!



4 komentarji:

  1. Odlično in resnično!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjetno pa se strinjava, da tudi pošastno!

      Izbriši
  2. NATO se krepi.... V letu 2020 je le devet članic zveze Nato porabljalo za obrambo dva odstotka bruto domačega proizvoda, letos jih bo najmanj 23 in pri vseh se izdatki povečujejo. Še v Sloveniji. Poleg tega ima NATO novi članici Švedsko in Finsko, Ukrajina je v čakalni vrsti in ni več vprašanje če, ampak kdaj bo članica NATO.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni kaj dodati, vse to je postala ena sama blaznost!

      Izbriši