ponedeljek, 27. maj 2024

Koliko časa je še do naslednje svetovne vojne?

Zasedanje NATO v tem tednu naravnost pošastno kaže, kako zahodni svet zapira »škarje miru« v svetu in odpira »škarje vojne«! Čeprav ima NATO hude težave, kako upravičiti svojo »obrambno naravnanost«, ker njegovo ravnanje v praksi vse bolj izpričuje izrazit agresivni in napadalni karakter zveze. Tudi govor Bidena v tem tednu v West Pointu ameriškim kadetom sodi v to kategorijo. Da ne omenjam propagandne manipulacije Macrona, ko je sredi Nemčije dejal - "Evropa je pozabila, da se mora vsake toliko časa boriti za svobodo in demokracijo..."! Kaj so možne bolj sprevržene in hujskaške besede?

Sploh nepretrgano obkoljevanje Rusije, recimo z namestitvijo 4.800 Nemških vojakov v Latviji, pod pretvezo »obrambe«, zadrto Francosko in Britansko pošiljanje napadalnega orožja v Ukrajino ali pa gradnja največje NATO baze v EU v Romuniji? Potem so tukaj še specialne operacije, ki se izvajajo v Gruziji, Iranu, Moldaviji, z zopet uporabljenim starim vzorcem boja za »svobodo in demokracijo«, v resnici pa gre za proces nadaljnjega obkoljevanja Rusije, kar je pa le etapni cilj – kajti pravi cilj je obkoljevanje in nato uničenje Kitajske.

Le malo politikov v Evropi se zaveda kontinuitete tega procesa in žalostno je da so med njimi le tako imenovani »populisti, kot sta Orban, Salvini, vsi ostali pa molče držijo »vrečo« v katero se steka vse več denarja za vojno, ki je na obzorju.

Danes je težko primerjati stanje pred Prvo ali Drugo svetovno vojno, ker se je agresivni imperializem nečesa le naučil, zato pa je žalostno to, da euforičnih procesov vstopanja v EU in NATO ni nihče od lokalnih politikov prepoznal to kot etape v doseganju pravega cilja, to je mobiliziranja sil za uničenje in razkosanje Rusije,

Danes se recimo trdi, da je EU vzgled »demokracije in svoboščin!, toda poglejmo le samo kako se Francija oklepa svojega imperializma v Novi Kaledoniji ali v Afriki. Isto velja za Veliko Britanijo, ZDA, sem se vriva tudi Nemčija. Vse bi storili, da bi lahko nadaljevali z ropanjem naravnih virov, hkrati pa to svojo agendo podtika Rusiji in Kitajski, čeprav se njuna prisotnost zelo razlikuje od pristopa zahodnih držav.

Pojavljajo se tudi »novi« inovativni pristopi v krepitvi protiruske in protikitajske fronte v Afriki pa se sedaj »ponuja« Keniji poseben položaj znotraj NATO in s tem tudi obljublja novo vlogo Keniji v urejanju odnosov znotraj Afrike.

Večina dokazov za te ugotovitve je sicer zelo razpršenih in zamegljenih, toda da se jih videti in povezati. Recimo en tak primer je zadnji obisk Macrona v Nemčiji, kjer je zopet bilo prisotno očitanje Nemčije, da Francija namenja premalo sredstev za pomoč Ukrajini, kjer od EU držav prednjačita Nemčija in Poljska, Ampak Francija je takoj vrnila udarec z očitkom, da pa so oni in Britanci tisti, ki pošiljajo v Ukrajino največ napadalnega (ofenzivnega) orožja.

Naslednja nevarna kost, ki se vse bolj zatika v grlu »zahodne demokracije« pa je zaplemba Ruskega premoženja v korist financiranja Ukrajinske avanture. Tudi ta poteka v več fazah, najprej hočejo zapleniti le obresti, nato pa v naslednjem koraku celotno premoženje.

Zgovoren je tudi molk Irana ob smrti Raisija, le ena obtožba se je ob tem pojavila in sicer ta, »da so za njegovo smrt posredno krive ZDA«! Razlog za to trditev pa je ta, da so imeli Iranci z ZDA podpisano pogodbo o vzdrževanju teh ameriških helikopterjev in čeprav so Iranci poravnali vse obveznosti, so ameriška podjetja nehala z izvajanjem teh obveznosti zaradi uvedenih zahodnih sankcij.

Skratka, »vojna premica« je nedvoumna, tudi če bo prišlo v Evropi do političnih sprememb, resni analitiki trdijo da na spremembo politike to ne bo vplivalo. Recimo v Veliki Britaniji lahko Sunak odleti, toda laburisti bodo še naprej talci ameriške politike, ki jo je zastavil že Clinton, dokončal pa Obama in katere vrhunec je bil Brexit.

Realno se lahko ocenjuje, da se bodo dokončno izpele vse možnosti za ohranitev miru tam nekje do 2034-2036. Takrat pa bodo izčrpane vse možnosti zaradi kolapsa zahodnih ekonomij in vojna bo tako, kot pravi Clausewitz »le nadaljevanje politike z drugimi sredstvi«!



2 komentarja:

  1. 3. svetovna vojna se je že začela, druga pa nikoli končala, saj so zmagali nacisti.

    OdgovoriIzbriši