petek, 30. oktober 2015

Deloma najdeno!

EIA                                                        strogo zaupno!
Referat za Balkan
Sekcija za Grčijo
Sekcija za Hrvatsko
Sekcija za Slovenijo
Sekcija za Srbijo
Sekcija za Albanijo
  
Poročilo za Balkan in balkanske države s posebnim poudarkom na Slovenijo in analitične napovedi za naslednje obdobje  5 - 7 let
  
Pregled aktualnih dogajanj

Spremljanje stanja na terenu v zadnjih nekaj tednih kaže, da se zadeve odvijajo v načrtovani smeri. Transformacija Evrope s ciljem dolgoročne blokade razvoja levičarstva, predvsem v državah južnega loka EU se dosega v skladu z zastavljenimi cilji in dolgoročnimi projekcijami.

Ocena posameznih držav daje naslednjo sliko:
a)      Grčija – ponovna zmaga Syrize omogoča nadaljnjo konsolidacijo desnega političnega bloka, kjer se vse bolj krepi in dosega osrednja pozicija »Zlate zore«, kar je bil tudi prvotni namen vseh aktivnosti vezanih za Grčijo. Predvsem je bil ugotovljen pozitiven učinek na sistematično neizvajanje nalog »šengenske meje« in vplivanja na begunske tokove v prehodu iz Turčije v Grčijo, za kar imajo vse zasluge strukture v grški policiji in vojski, ki so podpornice »Zlate zore«. S tem se tudi dosega pomembna nevtralizacija grške vlade in dokazovanje teze, da nobena evropska levica ni kos tem zapletenim razmeram.

b)      Hrvaška – trenutni čas pred državnimi volitvami pomembno okupira aktivnosti sedanje vlade na področju politične tekme s HDZ. Izhajajoč iz analize dosedanje politične tekme, se pričakuje zmaga HDZ, pri čemer je pomembno dvoje. Skozi javne medije se je uspešno nevtralizirala slaba podoba prejšnjega predsednika vlade. Pomembno pa dviga ugled desnih strank aktualna predsednica države, predvsem s krepitvijo svojega lika 'Matere Hrvatske'. Projekt »refugees« zelo intenzivno ohranja visoko stopnjo napetosti v odnosih med Hrvatsko in Slovenijo, kar tudi pozitivno vpliva na predstoječe državne volitve.

c)      Slovenija – stopnjevano se krepi vpliv desnice. V vrstah vladajoče koalicije se pojavlja intenziviranje ideološke zmede in lovljenje političnih točk« za vsako ceno. Najbolj karakteristični potezi sta bili obisk Brgleza v Hudi jami in udeležba predsednika Pahorja na zasebni slovesnosti v vlogi državnega dostojanstvenika. Tudi v Sloveniji Projekt »Refuges« zelo intenzivno ohranja visoko stopnjo napetosti v odnosih med vsemi državami, razen trenutno Italije, in Slovenijo, kar tudi pozitivno vpliva na nadaljevanje priprav, da se ustvarijo pogoji za realizacijo strateških ciljev.

d)      »...nečitljivo...«
e)      »...nečitljivo...«

Ocena in potrditev potrebnih časovnih rokov

Splošna ocena je, da se za nadaljevanje glede dogajanj vezanih na projekt »Refuges« do sedaj planirano stopnjevanje begunskega toka, v zadnjih nekaj tednih kaže, kot ustrezno in dovolj intenzivno, da se izvaja ustrezen pritisk predvsem na države na (rdeči) trasi in osi Grčija – Makedonija – Srbija – Hrvaška – Slovenija – Avstrija – (Nemčija). Pri tem velja še posebej izpostaviti pozitivno vlogo Hrvaške, ki je tudi za celo lastnega poslabšanja gospodarskega položaja glede a balkanske trge, sodelovala v procesu oblikovanja 'dimnika' s ciljem preizkusa preusmerjanja tokov beguncev. Posebno priznanje pa si zasluži Madžarska s sodelovanjem v projektu "Bodeča žica", ki je tudi dal ustrezne odgovore!

Da se zadeve stopnjujejo po v načrtovani dinamiki, pa kaže tudi presečno poročilo, da je do sedaj Slovenijo prešlo že preko 110.000 beguncev. Glede na osnovne cilje, da se od vseh beguncev, ki so na razpolago v Turčiji računa, kot potrebnih delavcev za Nemčijo najmanj 2,5 milijonov, je po naši oceni potrebno najkasneje do aprila 2016, doseči prehod v Nemčijo skupaj za največ 4.000.000 beguncev.

Aktualne in nujne takojšnje aktivnosti

V Nemčiji se mora takoj vzpostaviti dinamično izvajanje aktivnosti »ekonomske in socialne triaže« - skratka narediti selekcijo skozi »aktivnosti nujnega izobraževanja« beguncev v cilju družbene adaptacije, kjer se bo potem po aprilu 2016 pričel izvajati proces vračanja selekcijsko izločenih kandidatov, ki se jih bo vračalo v posamezne države v obratni smeri te 'balkanske trase'.

Za Slovenijo se lahko predvideva, da se bo vrnilo k njim med 1,5 – 1,7 mio beguncev. Vendar bo potrebno predhodno doseči, da se v Evropskem parlamentu uredi njihov status tako, da se intenzivira razprave o »Evropskem državljanu«, ki bi bil nosilec državljanskih pravic tudi v vsaki posamezni državi, članici EU. S tem bi odpadli oz. bili poenostavljeni postopki podelitve državljanstev. V tej smeri se mora predvsem angažirati ELS.

Pregled potencialnih nevarnosti in predlagane nadaljnje aktivnosti

Nikakor se v tem trenutku ne sme odpreti pot za begunce na (rumeni) trasi Turčija – Bolgarija – Madžarska - Slovaška – Češka – (Nemčija), ker bi se izničili vsi pozitivni učinki pritiska na države ob ' Balkanski trasi'!

Prav tako se ne sme preusmeriti begunski tok iz držav Magreba v smer arabskega zaledja. Potencialni begunci iz držav Magreba, vključno z državami sredinske in atlantske Afrike, morajo v tem trenutku ostati rezerva, glede na nadaljnji politični razvoj v Španiji in Franciji in krepitve levice v tem delu sveta.

Iz projekta »Refuges«, se mora najkasneje junija 2016 pričeti in nato nadaljevati na 'Task project Slovenija«, kjer se je postavil cilj, da se ugotavlja vpliv spremembe strukture volilnega telesa na doseganje demokratičnih ciljev in svoboščin v neki nekdanji, formalno suvereni državi. Namreč, k dosedanjemu volilnemu telesu, ki šteje 1,7 mio volivcev, bi se na naslednjih prvih volitvah pridružilo še enkrat toliko volivcev, kar bi dalo vsekakor zanimive rezultate. V kolikor bodo rezultati potrdili teze, se lahko 'slovenski model' uporabi tudi za dele v tistih državah EU, kjer so na delu levičarske in celo separatistične tendence'!

.... v nadaljevanju je tekst nečitljiv!



7 komentarjev:

  1. 1,7 Mio .. ne ga lomit no .. s kje si pa to snel??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iz "poročila"! To je številka, če se hoče preveriti 'task project'!
      Jure, pa saj si poslušal 'naše' poslance kako so noreli na to temo včeraj?

      Izbriši
  2. .. ne, nisem poslušal. Kakšnega "poročila"?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa tega vendar, 'strogo zaupnega'!

      Izbriši
    2. ah daj no ..
      1
      če je strogo zaupno, kako si ti prišel do njega in kako to da so poslanci na TV razpravljali o njem
      2
      potemtakem se prebivalstvo na Balkanu podvoji (no, skoraj) - KJE bodo pa vzeli toliko ljudi. Če vsi iz teh držav pridejo sem, jih ne bo dovolj.

      Izbriši
    3. no malo sem pogledal posnetek tega blebetanja - SDSovci kot običajno govorijo kaj je vlada naredila in da to ni prav in JASNO ne povedo KAJ bi bilo prav, nasprotniki trdijo da je ok v dani situaciji - brez smisla. Butalsko blebetanje v 3PMsmrdljive, ki me sploh več ne zanima. Pač bedaki ne znajo iz začaranega kroga medsebojnega obračunavanja .. njim je važno samo to slednje - vse ostalo pa keneki gleda.

      In zdaj - kaj naj mi2 narediva???
      NIČ.
      Zule lahko tipkava 1000 strani kritike in rešitev pa se ne bo spremenilo nič - vse dokler je Janša v parlamentu.

      Edina resna opcija je to, da se ga odstrani iz politike - za vedno.
      Pa tudi tega mi2 ne bova spremenila.

      Lp

      Izbriši
    4. JAZ se več ne grem teh neumnosti: Fbook, blogi ... itd.
      Basta!
      Gl mail.

      Izbriši