četrtek, 26. september 2024

Quo vadis mundus?

Danes vsi mislijo, da je psihološko propagandna vojna že prešla vse meje, vendar je to zelo posplošena ugotovitev, če se obenem ne vprašamo – kdo pa so njene največje žrtve? In če se z ustreznimi indikatorji skrbno pregleda stanje se ugotovi, da so v posamezni državi, sploh v »zahodnih demokracijah« največje žrtve ravno njihovi lastni ljudje!

Spremljal sem in to skrbno medijsko dogajanje v zadnjih dveh letih v Nemčiji in moram reči – nacizem dobesedno šprica iz vsake pore medijskega prostora in še tisti medijski komentatorji, ki so imeli pri meni nek ugled kot sta recimo Marcus Lanz ali Maischberger, so ga so svojimi zadnjimi ravnanji povsem izgubili.

Medijska krajina je v svetu namreč v velikoh težavah – ima dva velika dogodka, ki ogrožata svetovni mir – to sta dogajanje v Ukrajini in v Izraelu. Problem pa nastane, ker se hoče v obeh primerih zagovarjati specifične cilje, rado pa bi se uporabilo ista merila. Potem pa praksa dokaže, da to ne gre in naenkrat se svetovni pravni red in pravila zapletejo v protislovja, ki dobesedno generirajo odsotnost sleherne logike.

Pa bi to podkrepil z dvema primeroma. Najprej z razmišljanjem neke Britanske novinarke, ki pravi da se na odnosu zahodnih držah do Izraela najbolj kaže zaslepljenost tega sveta z idejo »nadmoči« bele rase, ohranjanjem kolonialnih pravil izpred par stoletij seveda v novi preobleki ter ohranjanju imperializma za vsako ceno. Tudi tako, da se vse slabe lastnosti, ki jih je ta praksa proizvedla v zgodovini preprosto preslikajo na nasprotnike. Skratka, novinarka je argumentirano pesimistična in niti ne verjame v možnost rešitve z dvema državama.

Drugi primer pa je vezan na dogajanje v Nemčiji in na šok, kakšen poraz so doživele stranke koalicije v treh zveznih Nemških deželah pa tudi dominantna opozicijska stranka CDU. Zato se sedaj vidij, da so vse medijske hiše startale z podaljšano medijsko kampanijo za zvezne volitve, ki pa bodo šele naslednje leto. In tu se skriva kleč problema – Nmški državljani bodo več kot leto dni podvrženi intenzivni psihološko – propagandni »obdelavi« s posledicami, ki se danes težko predvidijo.

Vse te razprave v studijih pa se običajno vrtijo okrog tega, da moderator, skupaj z izbranimi gosti, ostro napada politične predstavnike strank AfD in BSW, torej Alternative za Nemčijo in Zveze Sare Wagenknecht. Pri tem so najbolj predmet podsmeha njihova stališča, sploh stališča BSW da se mora prenehati pošiljati orožje kot pomoč Ukrajini in se preusmeriti v politični dialog.

Ti napadi so svojevrsten prikaz grozljivosti kakšnih vse podlosti in manipulacij niso sposobne »demokratične in svobodne« stare politične stranke. Pa poglejmo zlovestni napad 7. oktobra, 2023, ki bi ga naj zakrivil Hamas. Nihče pri zdravi pameti ne zanika krivde Hamasa za izvedbo, toda načrt pa je nastal v Mossadu. Samo spomnimo se: glasbeni festival naj bi traja ob Gazi od torka do četrtka (torej od 03. do 05.oktobra), pa je Izraelska oblast iz nepojasnjenih razlogov podaljšala prireditev do sobote…? Drugo, vprašajmo se kaj je v letu dni s tem napadom dosegel Hamas. Odgovor je – nič. Kaj pa Izrael? Ta je dosegel praktično vse – uničil je Gazo, pobil preko 40.000 Palestincev, pospešil nezakonito naseljevanje na Zahodnem bregu, napadel Libanon… in sedaj nam ZDA prodajajo skupaj s svojimi zahodnimi podredpniki »pravico Izraela do samoobrambe«!

Poglejmo si še drug tašen oduren medijski konstrukt – Bučo v Ukrajini. Dovolj dokazov je – slik in videov, da se nepristranski strokovnjaki strinjajo kako so botri te medijske laži v V. Britaniji in ZDA. Zakaj je torej Buča problem? Zato, ker jo vsi vojni hujskači uporabljajo kot enega osnovnih argumentov, da se vojaško obračuna z Rusijo.

Ampak ne želim polemizirati s tistimi zaslepljenci, ki ob takšni omembi prevar radi ponorijo pa bi šel še malo dlje v zgodovino. Ste kdaj razmišljali o tem, da so Nemci 6 let zaradi propagande živeli v prepričanju, da so jih 1.sept.1939 pri Gdansku res napadli Poljaki in da je šele po letu 1945 prišla na plano resnica, kako so Nemci preoblekli svoje zapornike v Poljske uniforme in jih postrelili… Torej, od zrežiranih dogodkov v Buči pa sta minili komaj dve leti. Lahko bi tudi omenil Japonski napad na Pearl Harbour, za katerega so ZDA vedele, pa jim je ustrezalo da se napad in masaker zgodi, da ZDA lažje vstopijo v vojno na »pravi« strani.

Da zaključim, v manipulacijah in propagandi so največje žrtlve predvsem lastni ljudje, ne ljudje v sovražnih državah. In tipičen primer takšnega brezobzirnega spopada je bilo soočenje dveh politikov – gospa je bila iz vrst BSW, kamerad pa iz vrst CDU. Nemčija ima resen problem, nacisti v Nemčiji se ne zbirajo v AfD pač pa v CDU in Zelenih!